Okra z cielecinaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.500 g okry (patrz "ogolne"),125 ml octu,2 lyzki oliwy,1 cebula,250 g cieleciny,1 lyzeczka ziaren kolendry,2 lyzki pasty pomidorowej,4 lyzki soku cytrynowego,woda, sol, pieprz.1. Okre umyc. Odkroic twarde konce, a nastepnie namoczyc w occie wymieszanym zwoda przez 30 min.2. Okre wyplukac, odcedzic i dokladnie wysuszyc na sciereczce.3. Oliwe wlac do garnka. Cebule posiekac i podsmazyc na srednim ogniu, az stanie sie przezroczysta. Mieso pokroic w 3-centymetrowa kostke, dodac do cebuli, zwiekszyc ogien, a nastepnie podsmazyc na brazowy kolor.4. Kolendre podsmazyc na suchej patelni i rozgniesc w mozdzierzu.5. Paste pomidorowa, sol, pieprz i kolendre dodac do miesa. Wlac sok cytrynowyi taka ilosc wody, aby zakryla wszystko. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszycogien i gotowac na malym ogniu, az mieso bedzie miekkie (ok. 15 min.).6. Okre pokroic na kawalki i dodac do miesa. Jesli potrzeba dodac wode i gotowac przez nastepne 15 min., az okra bedzie miekka. Sos powinien byc gesty.Podawac z ryzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 70.
psotnica23