Pomidory nadziewane rybaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.1 kg pomidorow,500 g gotowanej ryby.Marynata:12 lyzek oleju,8 lyzek octu winnego,1/2 lyzeczki pieprzu,1/2 lyzeczki cukru,1/2 lyzeczki soli,kilka galazek zielonej pietruszki.Majonez:400 ml oliwy,3 zoltka,sok z 1 cytryny,sol, pieprz cayenne.1. Wybrac 8 ladnych, jedrnych pomidorow jednakowej wielkosci, umyc i sparzycwrzatkiem. Wlozyc na chwile do zimnej wody i zdjac skorki. Ostrym nozemsciac wierzchy pomidorow na wysokosci 1/5, lyzeczka ostroznie wydrazyc.Odciete wierzchy zachowac.2. Przygotowac marynate: w glebokiej misce rozetrzec dokladnie pieprz z cukrem,sola, octem i oliwa. Dodac pomidory wraz z odcietymi wierzcholkami i marynowac 24 godz. Po wyjeciu z marynaty osaczyc.3. Przygotowac majonez: zoltka, sol i pieprz ucierac lub ubijac trzepaczka azdo zgestnienia. Nastepnie powoli wlewac olej, przez caly czas ucierajac. Podkoniec dodac sok cytrynowy. Ochlodzic w lodowce.4. Ugotowana rybe pokroic w kostke, wymieszac z polowa majonezu i zmiksowac.Napelnic pomidory farszem, na kazdym polozyc lyzke majonezu i przykryc scietym wierzcholkiem. Ulozyc na plaskim talerzu. Wierzcholki pomidorow pokropicmajonezem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 12.
psotnica23