Jarzyny smazone w ciesciePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.1 kg jarzyn: baklazanow, brokulow, cukini, kalafiora, brukselek, selerow, porow, marchewki, salsefii,olej do smazenia.Ciasto:300 g maki,250 ml smietanki,ok. 120 ml mleka,3 jaja,1 lyzeczka soli,1 lyzeczka proszku do pieczenia.1. Jarzyny dokladnie umyc. Baklazany i cukinie pokroic w plastry grubosci niewiekszej niz 1 cm. Brokuly i kalafior podzielic na male rozyczki. Pory (tylko biale czesci) pokroic w kawalki. Marchewke pokroic wzdluz w cienkie plastry.2. Jarzyny zawierajace duzo soku posolic i odstawic na sicie, by usunac nadmiarsoku.3. Kalafior, brukselke, brokuly i jarzyny korzeniowe (kazda oddzielnie) krotkoobgotowac w osolonym wrzatku 3-5 min. Wyjac z wody, dokladnie osuszyc.4. Przygotowac ciasto: make, smietanke, mleko, zoltka i sol dokladnie wymieszaci odstawic na 15 min.5. Ubic piane z bialek. Do ciasta dodac proszek do pieczenia i polaczyc z pianaz bialek. Ciasto powinno byc geste. Gdy jest za rzadkie, dodac troche maki.6. W duzym plaskim garnku rozgrzac dobrze olej. Jarzyny zanurzac w ciescie ismazyc po kilka sztuk na zloty kolor ze wszystkich stron. Usmazone kawalkiwyjmowac lyzka cedzakowa i osaczyc z oleju. Podawac gorace. Mozna tez podacna zimno z goracym sosem pomidorowym.- Jarzyny smazone w ciescie sa tez dobrym dodatkiem do pieczonej wieprzowiny iszynki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 24.
psotnica23