Placek ziemniaczany z kukurydza8 ziemniaków gotowanych (80 dag),1/2 szklanki mleka,2 jaja,sól,1 łyżka tłuszczu do naczynia,1 łyżka tartej bułki,1 łyżka oleju,tymianek,1 szklanka kukurydzy,1/2 szklanki śmietany,1/2 szklanki ketchupu,pieprz,3 łyżki tartego żółtego seraZiemniaki zemleć, dodać gorące mleko, a następnie dobrze wyrobić z jajem i posolić. Włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię i uformować rant po bokach (grubość placka powinna wynosić 2 cm). Posmarować olejem, posypać tymiankiem. Kukurydze wyłuskać. Śmietanę wymieszać z 1 jajem i ketchupem, dodać pieprz i sól. Wymieszać z kukurydza. Rozłożyć na ziemniakach. Posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
MM
psotnica23