Holiszki (golabki)Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.3/4 kg miesa wolowego,1 biala kapusta,150 g ryzu,150 g cebuli,200 g koncentratu pomidorowego,70 g bulki,150 g rodzynek,sok z 2 cytryn,3 lyzki oleju,pieprz, sol.1. Mieso oplukac, osolic, odstawic na 2 godz.2. Z oczyszczonej glowy kapusty wyjac glab i obgotowac ja w wodzie ok. 15 min.Wyjac, osaczyc, oddzielic liscie. Zmiekczyc grube nerwy lisci.3. Ugotowac ryz, zarumienic pokrojona drobno cebule, namoczyc i odcisnac bulke,mieso zemlec w maszynce. Polaczyc te skladniki, dodac do smaku sol, pieprz,calosc dobrze wymieszac.4. Nakladac mase na liscie kapusty i zwijac je w ruloniki.5. Rozgrzac tluszcz na duzej patelni, klasc golabki i smazyc na zloty kolor zobu stron. Przelozyc do duzego rondla lub naczynia zaroodpornego.6. Wymieszac rodzynki, sok z cytryn, 2-3 szklanki wrzatku, koncentrat pomidorowy i sol do smaku, zalac tym golabki. Wstawic do piekarnika i piec 1 godz.w temp. 180żC czesto polewajac. Podawac na polmisku gorace, polane sosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 72.
psotnica23