Kotlety/burgery z soczewicyMam wspanialy przepis na burgery z soczewicy i szczerze mowiac, to nie pamietam, czy go wam juz podawalam czy nie. Jedzenie jest pycha!!!Jezeli ktos ma ochote czasami na bezmiesne danie, to serdecznie polecam!!!!!z przepisu wychodza 4 burgery1 lyzka oleju250 ml posiekanych pieczarek125 ml posiekanej cebuli250 ml ugotowanej soczewicy1 lyzka sosu sojowego125 ml ugotowanej kaszy jeczmiennej85 ml drobno posiekanych orzechow wloskich2 lyzki bulki tartejszczypta pieprzudodatkowy olej1. Na sredniej patelni podgrzac 1 lyzke oleju na srednim ogniu. Dodac pieczarki i cebule; smazyc czesto mieszajac az warzywa zmiekna, ok 3 minut. Zmniejszyc ogien , dodac soczewice i sos sojowy. Widelcem rozgniesc soczewice; podsmazac az na patelni wytworzy sie cienka powloka.2. Przelozyc soczewice z pieczarkami i cebula do wiekszego naczynia. Dodac kasze jeczmienna, orzechy wloskie, bulke tarta i pieprz. Dokladnie wymieszac i pozostawic az sie ochlodzi.3. Uformowac 4 burgery. Ochlodzic przez conajmniej godzine.4. Na duzej patelni wlac pol centymetra oleju i mocno podgrzac na srednim ogniu. Smazyc burgery az zaczna sie brazowic i beda kruche na spodzie, przewrocic na druga strone.Podawac na bulce z lisciem salaty i plastrem pomidora, jak miesne hamburgery. Rozniez mozna przyprawic kechupem.Smaczengo!!!!!!!
psotnica23