Frijoles da la olla (garnek fasoli)Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 9,5 godz.400 g czarnej lub czerwonej fasoli,1/2 malej cebuli,3 lyzki smalcu ze skwarkami,2,5 l wody,3 papryczki chilli,sol, pieprz.1. Fasole umyc na sicie pod biezaca woda. Zalac zimna, przegotowana woda, moczyc 8 godz. Zebrac ziarna plywajace na powierzchni wody i odrzucic.2. Fasole odcedzic, zalac swieza woda, gotowac bez przykrycia 10 min. Wlozyckawalek cebuli, smalec ze skwarkami, przykryc i gotowac na malym ogniu 50-60min. W czasie gotowania sprawdzac, czy fasola jest zakryta woda. W razie potrzeby dolac goracej wody.3. Papryczki chilli oplukac, przeciac wzdluz, usunac pestki.4. Gdy fasola bedzie miekka posolic, wlozyc papryczki, doprawic pieprzem. Gotowac bez przykrycia jeszcze 20 min.- Tak ugotowana fasole podaje sie w Meksyku z pokrojona w plastry sucha, mocno czosnkowana, ostra kielbasa.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 76.
psotnica23