Suflet kartoflanyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.500 g kartofli,3 jaja,1 bialko,50 g startego parmezanu,30 g masla,30 g maki,3 lyzki smietany,300 ml mleka,sol, pieprz, galka muszkatolowa,1 lyzka masla do wysmarowania formy.1. Kartofle ugotowac w osolonej wodzie, przetrzec przez sito. Puree utrzec zzoltkami, smietana i serem.2. Przygotowac sos beszamelowy: w garnku rozgrzac maslo, wsypac make, wymieszacna jednolita mase. Wlac zimne mleko, mieszajac doprowadzic do wrzenia. Gdysos zgestnieje, zdjac z ognia, ostudzic.3. Ogrzac piekarnik do temp. 220żC. Forme sufletowa wysmarowac maslem.4. Sos beszamelowy wymieszac z puree. Doprawic sola, pieprzem i utarta galka.Dodac piane ubita z 4 bialek. Delikatnie wymieszac, wlac do formy. Forme wypelnic do 3/4 objetosci.5. Wstawic do piekarnika, piec 30 min w temp. 200żC. Podawac jako samodzielnedanie lub dodatek do miesa. Oddzielnie mozna podac sos grzybowy lub chrzanowy.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 52.
psotnica23