Faszerowane pomidory i paprykiPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.6 twardych duzych pomidorow,6 wysokich zielonych papryk,2 cebule,1 peczek siekanej zielonej pietruszki,250 ml soku pomidorowego,375 ml oleju,250 g ryzu,125 g cukru,sol, pieprz.1. Papryki i pomidory dokladnie umyc, osuszyc. Ostrym nozem odciac gory kazdegopomidora i kazdej papryki. Z pomidorow usunac miazsz uwazajac, by nie przebic skorki, miazsz przetrzec przez sito, odrzucajac pestki. Z papryk usunacpestki.2. Na patelni rozgrzac 250 ml oleju. Cebule posiekac, wrzucic na patelnie, zanim calkiem zmieknie wsypac ryz i smazyc, az stanie sie szklisty.3. Miazsz z pomidorow wrzucic do ryzu, dodac sol, pieprz, zielona pietruszke ipol szklanki wody. Podgrzewac, az woda zostanie wchlonieta, zmniejszyc ogien4. Do kazdego pomidora i papryki nasypac po pol lyzeczki cukru. Nastepnie napelnic je do polowy farszem ryzowym. Nalezy zostawic miejsce na peczniejacyryz. Dodac po lyzce wody i cukru. Nakryc odcietymi na poczatku czesciami.5. Warzywa umiescic w naczyniu do zapiekania, wlac sok pomidorowy i pozostalepol szklanki oleju, oproszyc sola i pieprzem. Piec 1 godz. Podawac gorace zsosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 76.
psotnica23