Bakłażany w sosie orzechowym.doc

(20 KB) Pobierz
Bakłażany w sosie orzechowym

Bakłażany w sosie orzechowym
Witam! Była niedawno na liście prośba o przepisy z bakłażanami, oto jeden z nich, z kuchni gruzińskiej: skład:
3 średnie bakłażany
3/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
ok. 3/4 szklanki bulionu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
2 ząbki czosnku
sól
sproszkowana ostra papryka
ocet winny lub sok z cytryny

Baklażany pokroić w grube plastry, usmażyć z obu stron Sos: Orzechy zmielić lub zmiażdżyć w moździeżu. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do orzechów. Dodać zmieloną kolendrę, szczypte ostrej papryki, ocet winny lub sok z cytryny (do smaku, nie za dużo), nastepnie dodawać bulion i rozcierać. Najlepiej przygotowanie sosu wychodzi w makutrze bardzo dobrze sie uciera. Sosem polewać plastry bakłażanów.
W Gruzji jadłem to danie na zimno, jako przystawke, ale smakuje też na ciepło.
Pozdrawiam

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin