Cukinia duszona z ziołamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.1 kg mlodej cukini,2 lyzki masla,1 lyzeczka maki,po 1 lyzce pokrojonych swiezych ziol: zielonej pietruszki,szczypiorku, koperku i bazylii,1/2 lyzeczki cukru,sol, pieprz.1. Cukinie umyc, odciac konce, pokroic w plasterki.2. W garnku rozgrzac maslo, wlozyc cukinie, dodac sol, pieprz, cukier i ziola.Podlac kilkoma lyzkami wody, oproszyc maka. Dusic pod przykryciem, az cukinia bedzie miekka (ok. 5 min).3. Podawac na goraco lub na zimno z grzankami usmazonymi na masle.- Cukinie mozna udusic na oliwie z 2 zabkami czosnku. Tak samo jak cukiniemozna przyrzadzic dynie i kabaczki. Dynie, kabaczki i starsze cukinie obierasie ze skory.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 44.
psotnica23