Bakłażany w sosie orzechowymWitam! Była niedawno na liście prośba o przepisy z bakłażanami, oto jeden z nich, z kuchni gruzińskiej: skład: 3 średnie bakłażany 3/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich ok. 3/4 szklanki bulionu 1 łyżeczka zmielonej kolendry 2 ząbki czosnku sól sproszkowana ostra papryka ocet winny lub sok z cytrynyBaklażany pokroić w grube plastry, usmażyć z obu stron Sos: Orzechy zmielić lub zmiażdżyć w moździeżu. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do orzechów. Dodać zmieloną kolendrę, szczypte ostrej papryki, ocet winny lub sok z cytryny (do smaku, nie za dużo), nastepnie dodawać bulion i rozcierać. Najlepiej przygotowanie sosu wychodzi w makutrze bardzo dobrze sie uciera. Sosem polewać plastry bakłażanów. W Gruzji jadłem to danie na zimno, jako przystawke, ale smakuje też na ciepło.Pozdrawiam
psotnica23