Golabki z miesem w sosie beszamelowymPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.1 glowka kapusty,100 g masla,100 ml oliwy,100 ml bulionu miesnego,100 g tartego sera kaszkawalu.Farsz:350 g chudej wolowiny,100 g ryzu,1 jajo,2 lyzki tartego parmezanu lub obsuszonego oscypka,sol, pieprz.Sos:50 g maki,50 g masla,500 ml mleka.1. Z kapusty usunac glab oraz zewnetrzne liscie. Nie uszkodzone biale, miekkieliscie oplukac i wrzucic na 2 min do wrzacej wody. Wyjac, ponownie oplukac iosuszyc.2. Mieso drobno posiekac, polaczyc z ryzem, jajem i parmezanem. Posolic, dodacpieprz i starannie wymieszac.3. Na srodek kazdego z lisci nakladac po lyzce farszu. Zlozyc do wewnatrz brzegi lisci formujac kuliste golabki. Obwiazac je nicia.4. W pojemnym rondlu rozgrzac polowe masla i oliwy. Ukladac golabki tak, by niestykaly sie ze soba. Polac z wierzchu reszta oliwy i oblozyc pozostalym maslem. Podlac bulionem i dusic pod przykryciem na malym ogniu 45 min.5. Z podanych skladnikow sporzadzic sos beszamelowy.6. Z podduszonych golabkow usunac nitki. Ulozyc w zaroodpornym naczyniu, posmarowac odrobina masla, polac sosem i posypac tartym kaszkawalem.7. Zapiekac w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku, poki na wierzchu nie utworzysie zlocista skorka. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 62.
psotnica23