Enfrijoladas.doc

(20 KB) Pobierz
Enfrijoladas

Enfrijoladas
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
400 g suchej, duzej czarnej fasoli,
2 lyzki oleju,
1/4 cebuli,
sol,
12 tortilli (przepis w "macz-ryz"),
olej do smazenia tortilli.
Przybranie:
100 ml gestej smietanki kremowki,
100 g startego sera solan,
1 cebula pokrojona na cienkie plasterki.

1. Fasole oplukac, zalac zimna przegotowana woda i moczyc 8 godz. Odcedzic, zalac swieza woda. Gotowac bez przykrycia 10 min na duzym ogniu. Nastepnie
zmniejszyc ogien, przykryc i gotowac bez soli ok. 50-60 min. Gdy fasola bedzie miekka odcedzic i zmiksowac z kilkoma lyzkami przegotowanej wody.
2. Na patelni rozgrzac olej i zrumienic na nim kawalki cebuli. Dodac zmiksowana
fasole i dusic 2-3 min. Cebule wyjac, a mase fasolowa osolic i wymieszac.
3. Na duzej patelni rozgrzac olej i przez chwile smazyc na nim tortille z obu
stron.
4. Gorace tortille zanurzac w masie fasolowej, skladac na pol i jeszcze raz na
pol (tak jak nalesniki). Ulozyc na talerzach, polac reszta masy fasolowej i
smietanka. Posypac serem i przybrac plasterkami cebuli.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 22.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin