EnfrijoladasPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.400 g suchej, duzej czarnej fasoli,2 lyzki oleju,1/4 cebuli,sol,12 tortilli (przepis w "macz-ryz"),olej do smazenia tortilli.Przybranie:100 ml gestej smietanki kremowki,100 g startego sera solan,1 cebula pokrojona na cienkie plasterki.1. Fasole oplukac, zalac zimna przegotowana woda i moczyc 8 godz. Odcedzic, zalac swieza woda. Gotowac bez przykrycia 10 min na duzym ogniu. Nastepniezmniejszyc ogien, przykryc i gotowac bez soli ok. 50-60 min. Gdy fasola bedzie miekka odcedzic i zmiksowac z kilkoma lyzkami przegotowanej wody.2. Na patelni rozgrzac olej i zrumienic na nim kawalki cebuli. Dodac zmiksowanafasole i dusic 2-3 min. Cebule wyjac, a mase fasolowa osolic i wymieszac.3. Na duzej patelni rozgrzac olej i przez chwile smazyc na nim tortille z obustron.4. Gorace tortille zanurzac w masie fasolowej, skladac na pol i jeszcze raz napol (tak jak nalesniki). Ulozyc na talerzach, polac reszta masy fasolowej ismietanka. Posypac serem i przybrac plasterkami cebuli.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 22.
psotnica23