ZAKRES MATERIAŁU DO PRZEROBIENIA - MATURA Z BIOLOGII.doc

(129 KB) Pobierz

BIOLOGIA DLA ZAINTERESOWANYCH

Zakres materiału do przerobienia

 

 

Literatura:

 

§         Najlepszy Henryk Wiśniewski klasa III - stary ALE DOBRY podręcznik z zieloną okładką i lilią na okładce. Od tego zacząć każdy dział.

§         Materiał uzupełnić lekturą Waldemar Lewiński „Molekularne podłoże biologii” rozdziały: metabolizm cukrów, tłuszczów i białek oraz akumulatory i przenośniki energii. Od tego nie zaczynać bo grozi zawałem !!!

§         Testy: A. Persona - Testy dla kandydatów na uczelnie medyczne.

 

 

I. Skład żywych organizmów

 

1. Pierwiastki

Makro, mikro i ultraelementy – udział procentowy, rola.

 

2. Związki chemiczne

A.    mineralne: woda (budowa i właściwości, w tym anomalia wodna i rozpuszczalność), węglan wapnia, fosforan wapnia, fosforan magnezu, chlorek sodu, kwas fosforowy V (wzór strukturalny – koniecznie), chlorek potasu itp.

B.     organiczne:

- Cukry (funkcje w organizmach żywych)

- Monosacharydy

- triozy (wzory strukturalne i funkcje)

- aldehyd glicerynowy (izomeria optyczna, szereg D i L)

- dihydroksyaceton

- pentozy (wzory strukturalne pierścieniowe i funkcje)

- ryboza

- dezoksyryboza

                                          - heksozy (wzory strukturalne i funkcje)

                                                        - glukoza

                                                        - galaktoza

                                                        - fruktoza

                            - Disacharydy (wzory strukturalne i funkcje)

                                          - maltoza

                                          - celobioza

                                          - laktoza

                                          - sacharoza

                                          - wiązania glikozydowe alfa i beta (budowa i właściwości)

                            - Oligosacharydy

- dekstryny (liczba reszt glukozowych glukozowych powstawanie)

                            - Polisacharydy (budowa, właściwości i rola)

                                          - Homoglikany

- skrobia (amyloza i amylopektyna)

                                                        - glikogen                           

                                                        - chityna

                                                        - lignina

                                          - Heteroglikany

                                                        - pektyny

                                                        - hemicelulozy

 

- Tłuszcze (funkcje w organizmach żywych)

                            - Tłuszcze właściwe (acyloglicerole)

                                          - glicerol (wzór strukturalny)

- kwasy tłuszczowe (liczba wiązań podwójnych i liczba węgli w łańcuchu)

                                                        - nasycone

                                                                      - mirystynowy

                                                                      - palmitynowy

                                                                      - stearynowy

                                                                      - arachidonowy

                                                        - nienasycone (ich rola w diecie – b. ważne !)

                                                                      - palmitooleinowy

                                                                      - oleinowy

                                                                      - linolowy

                                                                      - linolenowy

                                          - wiązanie estrowe

                                          - tłuszcze złożone

                                                        - budowa kwasu fosfatydowego

                                                        - budowa fosfolipidu i jego polarność                           

- Woski

                                          - kutyna

                                          - lanolina

                                          - wosk pszczeli

                                          - olbrot ( z głowy kaszalota)

                            - Lipidy izoprenowe (np. karotenoidy)

                            - Sterydy

                                          - cholesterol (LDL i HDL – różnice)

                                          - rola w błonach komórek zwierzęcych)

 

- Białka (funkcje w organizmach żywych)

                            - aminokwasy

                                          - budowa ogólna

                                          - charakter amfoteryczny

                                          - izomeria optyczna

                                          - szereg D i L

- aminokwasy endogenne i egzogenne (tylko nazwy bez wzorów strukturalnych)

                                          - wzór strukturalny glicyny i alaniny

                            - wiązanie peptydowe

                            - budowa glicylo – alaniny

                            - oligopeptydy (liczba aminokwasów)

                            - białka (liczba aminokwasów)

                                          - rzędowość białek

                                                        - struktura I rzędowa

                                                        - struktura II rzędowa

                                                        - struktura III rzędowa

                                                        - struktura IV rzędowa

                                          - denaturacja i renaturacja (czynniki denaturujące)

 

3. Enzymy

              - istota katalizy w ogóle

              - istota katalizy enzymatycznej (obniżenie energii aktywacji)

- budowa

                            - apoenzym

                            - kofaktor

                                          - grupa prostetyczna (np. grupa hemowa)

                                          - koenzym

                                                        - koenzymy witaminowe

- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (ich rola i objawy niedoboru)

- witaminy rozpuszczalne w wodzie (ich rola i objawy niedoboru

                                                        - NAD (budowa ale tylko schematycznie i sposób redukcji)

                                                        - NADP (budowa ale tylko schematycznie i sposób redukcji)

                            - holoenzym

                            - centrum aktywne

                            - centrum allosteryczne

              - przebieg reakcji enzymatycznej

                            - schematyczne równanie

                            - istota obniżenia energii aktywacji

                                          - dobór substancji

                                          - konfiguracja w przestrzeni

                                          - naprężenie wiązań (zasada indukcyjnego dopasowania)

              - czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznej

                            - temperatura

                            - pH (optymalne wartości pH dla głównych enzymów człowieka !!!)

                            - sole metali ciężkich

                            - liczba obrotów enzymu

                            - powinowactwo do substratu (stała Michaelisa Menten (KM))

                            - obecność inhibitorów

- inhibicja  kompetycyjna

- inhibicja niekompetycyjna

- inhibicja allosteryczna

 

4. Przenośniki i akumulatory energii

              - ATP (budowa i schematy fosforyzacji AMP do ADP i ATP)

              - przenośniki wodoru  - NAD i NADP - schematy reakcji redoks

 

 

II. Cytologia

 

1.      Kształty i wielkość komórek (bakteria, plemnik, włókno lnu, kom. miękiszowa)

2.      Założenia teorii komórkowej Schleidena i Schawanna,

3.      Organelle komórkowe

a.      Plazmatyczne

-  Błona komórkowa (plazmalemma) budowa i właściwości (półprzepuszczalność, selektywność, wrażliwość (polaryzacja), osmoza, plazmoliza i deplazmoliza, mechanizmy transportu (dyfuzja prosta dyfuzja wspomagana, transport aktywny, fagocytoza i pinocytoza)),

-  Cytoplazma (skład chemiczny, stany koloidowe (zol i żel oraz jony które zmieniają te stany), mikrotubule i mikrofilamenty,

-  Jądro komórkowe (błona jądrowa z porami, kariolimfa, euchromatyna i heterochromatyna, budowa chromatyny( nukleosomy i sposób spiralizacji) jąderko, budowa i rodzaje chromosomów ze względu na położenie centromeru, rodzaje funkcjonalne DNA (unikalny, powtarzalny, satelitarny) chromosomy jąderkotwórcze),

-  Retikulum szorstkie i jego funkcje oraz w jakich tkankach jest dobrze rozwinięte i dlaczego,

-  Retikulum gładkie i jego funkcje oraz w jakich tkankach jest dobrze rozwinięte i dlaczego,

-  Aparat Golgiego (budowa i funkcje oraz w jakich tkankach jest dobrze rozwinięty i dlaczego)

-  System GERL jako całość funkcjonalna,

-  Mitochondria budowa i funkcje,

-  Plastydy – rodzaje i podział na aktywne w procesie fotosyntezy i nieaktywne w procesie fotosyntezy,

-  Dokładna budowa chloroplastów,

-  Mitochondria i plastydy jako organella półautonomiczne (własne DNA i rybosomy),

-  Lizosomy – 3 funkcje (trawienie wewnątrzkomórkowe, odżywianie komórki kosztem cytoplazmy w czasie głodu, autoliza komórki (apoptoza)), enzymy hydrolityczne w stanie latencji,

-  Mikrociałka (peroksysomy z katalazą i oksydazą D-aminokwasową oraz glioksysomy u roślin szczególnie oleistych),

-  Centrosomy z centriolami (budowa centrioli wg schematu „9 x 3 + 0”,

-  Rybosomy – twory nieobłonione (małe 70 S w kom. Prokariotycznych oraz mitochondriach i plastydach, zaś duże 80 S w cytoplazmie kom. Eukariotycznych, polirybosomy (polisomy)),

              b. Nieplazmatyczne

-  Ściana komórkowa – budowa ściany pierwotnej oraz wtórnej, modyfikacje: inkrustacje i adkrustacje, jamki proste i lejkowate, powstawanie ściany komórkowej w trakcie podziału komórki roślinnej (przegroda pierwotna, fragmoplast),

-  Wakuole w komórkach zwierzęcych (pokarmowe i tętniące) oraz w komórkach roślinnych (skład: woda , sole mineralne, cukry, białka (ziarna aleuronowe), kryształy szczawianu wapnia(druzy i rafidy), glikozydy barwne(antocyjany i flawony) oraz glikozydy nasercowe (digitalina i strofantyna), alkaloidy (rodzaje), garbniki (funkcje)).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin