- Są maleńkie, słodkie i pyszne. Robi się je bardzo, bardzo szybko. I jeszcze szybciej zjada. Na 6 osób: Czas przygotowania: 15 min.
Jak to zrobić: 1. Pokrusz czekoladę w metalowej misce i wstaw ją na garnek z gotującą wodą. Czyli do kąpieli wodnej. 2. Wlej do miski z czekoladą mleko i kawę. Podgrzewaj i mieszaj, aż utworzy się jedna czekoladowa masa. 3. Oddziel żółtka od białek i wrzuć je do czekolady. 4. Pokrój masło na kawałeczki i rozpuść je w brązowej masie. 5. Przelej czekoladę do foremki z płaskim dnem, ostudź i wstaw do zamrażalnika na 10 min., żeby stwardniała. 6. Na dno następnej foremki wysyp kakao. 7. Przygotuj naczynie z wodą i lodem. Zamocz ręce w zimnej wodzie z lodem. Z zastygłej czekolady formuj kulki o średnicy ok. 2 cm. i obtaczaj w kakao. (Dzięki zimnej wodzie czekolada nie będzie ci się kleić do dłoni). 8. Na koniec trufle wędrują na kilka godzin do lodówki. Bon appetit!
· 500 g gorzkiej czekolady
· kakao do obtoczenia trufli
· 2 łyżki kawy mocnej (jak szatan)
· 1 kostka masła
· 1/2 szklanki mleka
· 4 żółtka
marta_strazak