Trufle czekoladowe.doc

(37 KB) Pobierz
Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

- Są maleńkie, słodkie i pyszne. Robi się je bardzo, bardzo szybko. I jeszcze szybciej zjada.

Na 6 osób:
Czas przygotowania: 15 min.

Jak to zrobić:
1. Pokrusz czekoladę w metalowej misce i wstaw ją na garnek z gotującą wodą. Czyli do kąpieli wodnej.
2. Wlej do miski z czekoladą mleko i kawę. Podgrzewaj i mieszaj, aż utworzy się jedna czekoladowa masa.
3. Oddziel żółtka od białek i wrzuć je do czekolady.
4. Pokrój masło na kawałeczki i rozpuść je w brązowej masie.
5. Przelej czekoladę do foremki z płaskim dnem, ostudź i wstaw do zamrażalnika na 10 min., żeby stwardniała.
6. Na dno następnej foremki wysyp kakao.
7. Przygotuj naczynie z wodą i lodem. Zamocz ręce w zimnej wodzie z lodem. Z zastygłej czekolady formuj kulki o średnicy ok. 2 cm. i obtaczaj w kakao. (Dzięki zimnej wodzie czekolada nie będzie ci się kleić do dłoni).
8. Na koniec trufle wędrują na kilka godzin do lodówki.

Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

Trufle czekoladowe

·         500 g gorzkiej czekolady

·         kakao do obtoczenia trufli

·         2 łyżki kawy mocnej (jak szatan)

·         1 kostka masła

·         1/2 szklanki mleka

·         4 żółtka

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin