Rosół zielony
Składniki:
1,8 kg kurczaka, 2 duże selery, 1/2 zielonej papryki, 1 średnia cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, makaron nitki
Przygotowanie:
Selery umyj, obierz i pokrój. Cebulę obierz, zostaw w całości. Paprykę umyj, usuń środek, przekrój na pół. Kurczaka (oporządzonego) zalej wodą w dużym garnku, posól przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny. Dodaj pokrojony seler, cebulę w całości i paprykę. Dalej gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. Następnie widelcem sprawdź czy mięso jest miękkie. Jeżeli tak - rosół jest gotowy, dopraw zupę solą i pieprzem. Przygotuj makaron. Rozłóż go na talerze i zalej gorącym rosołem, posyp pokrojoną na drobno natką pietruszki.
eamp