Mięso z ryżem.rtf

(1 KB) Pobierz

Mięso z ryżem

Składniki:

1/2 kg łopatki wieprzowej, sól, pieprz, 1 łyżka mąki pszennej, 1/5 szklanki oleju, 2 torebki ryżu, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 pomidory, 1 czerwona papryka

Przygotowanie:

Ryż wrzuć do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 20 minut.

Mięso pokrój na duże bryłki, wrzuć do garnka, dodaj olej i lekko przysmaż (około 5 min), zalej dwoma szklankami wody. Posól 1/2 łyżeczki soli, dodaj 1/2 papryki pokrojonej w kostkę, listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Mąkę pszenną wymieszaj w 1/2 szklanki zimnej wody i wlej do garnka z mięsem. Dokładnie wymieszaj. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.

Wyjmij na talerz ryż, polej je uzyskanym sosem, połóż na nich mięso. Do tak przygotowanego posiłku, jako przystawka idealne będą pomidory w połączeniu z papryką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin