TORCIK BEZ PIECZENIA .docx

(94 KB) Pobierz

 

TORCIK BEZ PIECZENIA
Składniki:


800 g waniliowego serka homogenizowanego,
2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku,
5 żółtek,
1 całe jajko,
¾ szklanki cukru,
3 łyżki żelatyny,
1 paczka okrągłych biszkoptów (około 300 g),
2 tabliczki mlecznej czekolady,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
1 masło.



Jak przyrządzić?


Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.

Na parze ubić mikserem żółtka, całe jajko i cukier na puszystą masę.

Dodać miękkie masło i dalej ubijać, aż masło połączy się z masą jajeczną.

Naczynie odstawić.

Dodać mleko w proszku i serki homogenizowane.

Całość ubijać na najwolniejszych obrotach.

Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Zagotować 1,5 szklanki wody i zaparzyć w niej kawę.

W przestudzonej kawie moczyć biszkopty i układać w tortownicy.

Na biszkopty wyłożyć 0,5 porcji masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy.

Wstawić do lodówki do zastygnięcia (około godziny).

Czekoladę rozpuścić dodając trzy łyżki mleka i polać wierzch ciasta.

Ponownie wstawić do lodówki na godzinę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin