laktacja klaczy oraz behawioryzm źrebięcia.pdf

(131 KB) Pobierz
002_sprawy_prawo_pogladowe_higiena_leki.indd
Laktacja klaczy oraz behawioryzm
źrebięcia
i brodawki sutkowej. Na jednej brodaw-
ce sutkowej do wspólnego otworu ucho-
dzą dwa, trzy, a czasami cztery przewody
brodawkowe. Każdy przewód brodawko-
wy otwiera się do krótkiej zatoki mlecznej,
do której mleko doprowadzane jest z ze-
społu przewodów mlecznych. Przewody
mleczne i cały zespół płacików są odręb-
ne dla każdego przewodu brodawkowego
(2, 3, 4). Siara, a potem mleko są wydzie-
lane przez specjalne komórki nabłonkowe
ułożone w pęcherzyki otwierające się do
krótkich przewodzików. Wśród komórek
nabłonkowych pojawiają się w drugiej po-
łowie ciąży nowe komórki, przez co wzra-
sta powierzchnia wydzielnicza struktur, od
których zależy ilość i jakość wydzielane-
go mleka (5). Pęcherzyki i przewodziki są
zgrupowane w gronka nazywane płaci-
kami. Płaciki są otoczone przez komór-
ki mioepitelialne odpowiedzialne za wy-
rzut mleka.
Anna Włodarczyk-Szydłowska 1 , Andrzej Gniazdowski 2 ,
Maciej Gniazdowski 2 , Wojciech Nowacki 1
z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej we Wrocławiu 1 oraz Specjalistycznej
Lecznicy dla Koni w Chojnie 2
miany w gruczole mlekowym kla-
czy związane z wydzielaniem siary
i mleka rozpoczynają się około miesiąca
przed wyźrebieniem. Klinicznie widoczne
są około 10 dni przed porodem, tj. w cza-
sie, w którym w gruczole zaczyna gro-
madzić się wydzielina bogata w immu-
noglobuliny. Proces ten manifestuje się
zmianą wielkości i konsystencji gruczo-
łu mlekowego.
Budowa gruczołu mlekowego klaczy
Wielkość zdrowego gruczołu mlekowe-
go jest cechą osobniczą klaczy, mały gru-
czoł mlekowy obserwujemy jednak najczę-
ściej u pierwiastek. Gruczoł mlekowy po-
dzielony jest na dwie połówki w kształcie
bocznie spłaszczonych stożków, oddzielo-
nych bruzdą międzygruczołową podłużną
(1). Każda z tych części składa się z sutka
548
Życie Weterynaryjne • 2005 • 80(9)
Z
459093960.012.png 459093960.013.png 459093960.014.png 459093960.015.png
Prace poglądowe
Wydzielanie siary i mleka
nem tego procesu jest gruczoł mlekowy
kozy, w którym zaobserwowano nawet co-
godzinną produkcję mleka jako efekt kilku-
krotnego zdajania, zarówno w całym gru-
czole mlekowym, jak i w odniesieniu do
jednej połówki wymienia (11).
Zdrowe źrebię powinno zacząć ssać su-
tek w ciągu dwóch pierwszych godzin życia,
ponieważ po tym czasie zwiększa się ryzyko
braku skutecznego biernego zabezpieczenia
immunologicznego (12). Aktywność beha-
wioralną źrebię zaczyna przejawiać w chwi-
li, gdy jego miednica opuszcza drogi rodne
matki. Bierne do tego momentu, zaczyna
intensywnie poruszać głową i kończynami
piersiowymi. W bardzo krótkim czasie, bo
w ciągu trzech minut po narodzinach, pod-
nosi głowę i przyjmuje pozycję mostkową.
Dalsze ruchy przednich kończyn i szyi mają
ułatwić źrebięciu wydostanie się z błon pło-
dowych. Kolejne ruchy kończyn i tułowia
związane są już z próbami wstania źrebię-
cia. Przyjmuje się, że po kilku podjętych
próbach źrebię powinno wstać przeciętnie
w ciągu godziny. U koni rasy pełnej krwi
angielskiej okres od narodzin do wstania
wynosi średnio 30–140 minut. Do 24 go-
dzin po porodzie zdrowe źrebięta porusza-
ją się stępem, kłusem, a nawet mogą galo-
pować. Przejawiają odruchy własnej pielę-
gnacji i dobrze orientują się w otoczeniu.
Równolegle w tym czasie rozwijają się od-
ruchy adaptacyjne noworodków, tj. ssania,
połykania, stabilizuje się temperatura ciała
oraz reakcje na bodźce słuchowe i wzro-
kowe. Przejawianie się tych odruchów ma
miejsce w określonej kolejności, a odchy-
lenia od typowego wzorca stanowią wska-
zówkę, co do prawidłowości rozwoju no-
worodków (13).
Po osiągnięciu pozycji stojącej, zdrowe
źrebię pewnie czuje się w tej pozycji i za-
czyna szukać matki. Bezcelowe krążenie
po boksie lub też zderzanie się ze ściana-
mi są sygnałem nieprawidłowości w zdro-
wiu źrebięcia. Po wstaniu źrebięta podcho-
dzą do przednich partii ciała matki i starają
się odnaleźć sutki. Klacz wieloródka naj-
częściej zachęca noworodka do powstania
i naprowadza go na tylne partie swego cia-
ła, ułatwiając mu w ten sposób znalezienie
gruczołu mlekowego, a jednocześnie skra-
cając czas od momentu wstania do mo-
mentu ssania, który średnio wynosi 7–8
minut. Według badań Ellendorff a i wsp.
(14) ssanie sutka przez źrebię odbywa się
co 21 minut, a sam proces czynnego ssa-
nia trwa 79 sekund. Bardziej szczegółowe
badania dotyczące tylko tego zagadnienia
prowadzone przez Carson i wsp. (15) po-
zwoliły zaobserwować, że ssanie w pierw-
szym tygodniu życia źrebięcia przebiega
w rytmie: 5 skutecznych i 2 nieskutecz-
ne podejścia w ciągu godziny. Średni czas
skutecznego ssania zajmuje około 140 s.
Proces ten składa się z odruchu szuka-
Lactation in the mare and foal behavior
W chwili obecnej znanych jest pięć dróg
wydzielania przez nabłonek wydzielniczy
gruczołu mlekowego substancji, które prze-
chodzą z krwi matki do siary lub mleka
(cztery drogi transcellularne i jedna mię-
dzykomórkowa). Do dróg transcellularnych
zaliczamy drogę błonową, w której sub-
stancje, takie jak: woda, mocznik, gluko-
za, jony sodu, potasu, chloru, przechodzą
z krwi przez błonę podstawną do komórek
nabłonkowych gruczołu mlekowego i da-
lej do mleka poprzez część szczytową tych
komórek. Kazeina, białka serwatki, laktoza,
cytrynian i wapń są transportowane i od-
dzielane przez aparat Golgiego i wydziela-
ne do mleka przez komórki sekrecyjne na
drodze egzocytozy. Kulki tłuszczu mleka są
natomiast wyrzucane z wierzchołka komó-
rek wydzielniczych. Otoczone są fragmen-
tem błony komórek wydzielniczych i nie-
kiedy zawierają niewielką ilość cytoplazmy.
Drogą tą, oprócz tłuszczu, wydzielane są
też do mleka hormony i leki rozpuszczal-
ne w tłuszczach.
W powstawaniu siary dominującą rolę
odgrywa wewnątrzkomórkowy transport
pęcherzykowy, w który zaangażowane są
różne organelle komórki wydzielniczej.
Tą drogą wydzielane są immunoglobu-
liny, transferryna i prolaktyna. Białka te
syntetyzowane są pod kontrolą genetycz-
ną w organellach komórkowych z wolnych
aminokwasów, których źródłem jest krew
matki. Każde białko mleka jest kodowane
przez DNA komórki sekrecyjnej. Droga
międzykomórkowa (paracelularna) nato-
miast, to bezpośrednia wędrówka wydzie-
lanych elementów z płynu międzykomór-
kowego do mleka (6, 7, 8).
Gruczoł mlekowy stymulowany jest do
rozwoju zmianami stężeń hormonów: pro-
gesteronu, estrogenów i prolaktyny. Naj-
istotniejszym hormonem dla rozwoju gru-
czołu mlekowego jest prolaktyna. Hormon
ten w zwiększonej ilości zaczyna być pro-
dukowany pod koniec ciąży. Receptory
dla prolaktyny są rozmieszczone w tkan-
ce gruczołu mlekowego w sposób charakte-
rystyczny dla każdego gatunku (9). Ich licz-
ba wzrasta w trakcie ciąży i po porodzie.
Wysoki poziom prolaktyny konieczny do
stymulacji gruczołu mlekowego utrzymuje
się jeszcze w pierwszym tygodniu po po-
rodzie. Potem dalsza sekrecja podtrzymy-
wana jest przez niższy poziom prolaktyny
wydzielanej do krwi w częstych wyrzutach
i stężeniu około 15 ng/ml (10).
Włodarczyk-Szydłowska A. 1 , Gniazdowski A. 2 ,
Gniazdowski M. 2 , Nowacki W. 1 • Faculty of Vete-
rinary Medicine, Agricultural University, Wrocław 1 ,
Specialistic Clinic for Horses, Chojno 2 .
Production of the mammary secretions in mare may
commence up to 4 week prepartum. Early secretions
resemble the straw-like colour and consistency of the
serum from which they are derived. Usually changes
in the content of the mammary secretion occur wi-
thin the fi nal 2 weeks before foaling. However, the
rate of change may vary depending on mares age
and breed, the number of pregnancies and on the
individual features of the dam. Colostrum content
refl ects the immune status of the mare. Her immu-
ne status is infl uenced by the environment and an-
tigenic challanges to which she has been exposed.
Equine colostrum contains a high concentration of
IgG but also IgM and IgA are present. Colostral im-
munoglobulins provide necessary passive immunity
to the off spring. They are available for absorption
by the neonatal foal for a fi nite period. The levels of
IgG antibody in the colostrum will decline to 10%
of those present immediately postpartum within 24
hours. Therefore gradual rise in IgA level in post-co-
lostral milk is observed. Majority of normal foals will
stand and suckle the dam within 2 hours of birth ab-
sorbing major portion of IgG as a result. Immuno-
globulins are absorbed by pinocytosis in specialized
epithelial cells of the terminal small intestine then
transferred through the lacteals to the circulation.
Just 22% of all available IgG may be absorbed by
any one episode of suckling. Thus the quantity and
quality of passive immunity depends also on the foal
vigour and behavior.
Keywords: mare, mammary gland, lactations, be-
havior of foal.
nia sutka lub ocierania nosem, trwające-
go 44 s i zajmującego około 84 s odruchu
właściwego ssania sutka. W trakcie picia
mleka źrebię robi często krótkie przerwy
trwające około 12 s. Odruch szukania sut-
ka lub pocierania nosem w przypadku nie-
skutecznego podejścia wynosi około 17 s
z przerwą 3-sekundową. W drugim tygo-
dniu życia spada liczba ssań w ciągu go-
dziny i czas ich trwania do 3 skutecznych
podejść i jednego podejścia nieskuteczne-
go. Średni czas trwania skraca się do 131
s (39 s szukania sutka i 78 s czynnego ssa-
nia, z przerwą 14-sekundową).
W przypadku gdy ssanie nie było sku-
teczne, okres ocierania nosem był porów-
nywalny do czasu z pierwszego tygodnia.
Natomiast, gdy źrebię w drugim tygodniu
przebywało z matką na pastwisku, obser-
wowano 4 ssania w ciągu godziny. W trak-
cie ssania na pastwisku nie zauważono nie-
skutecznych podejść źrebiąt do gruczołu
mlekowego. Nie występowała też w sa-
Ssanie gruczołu mlekowego przez źrebię
Nie bez znaczenia dla wydzielniczej roli
gruczołu mlekowego jest częstotliwość ssa-
nia przez noworodka, stymulująca gruczoł
do wydzielania mleka. Swoistym fenome-
Życie Weterynaryjne • 2005 • 80(9)
549
459093960.001.png 459093960.002.png 459093960.003.png
Prace poglądowe
mym akcie ssania faza ocierania nosem,
a sam proces skutecznego picia był wy-
raźnie krótszy i wynosił 83 s z przerwą 8-
sekundową (15).
Autorka tych badań rejestrowała rów-
nież częstotliwość picia z prawej i lewej
połówki gruczołu przez źrebię w ciągu
pierwszego tygodnia życia. Na podstawie
badań wykonywanych w stajni i na pastwi-
sku stwierdziła, że obie połówki są wyko-
rzystywane równomiernie. Różnice poda-
wane niekiedy w piśmiennictwie są wyni-
kiem raczej pozycji, jaką przyjmuje klacz
w boksie, a nie wyboru sutka przez źre-
bię. W badanej grupie źrebiąt zauważono
w ciągu trzech tygodni skracanie się czasu
aktywnego ssania w trakcie podejścia do
wymienia, z równoczesnym wydłużaniem
czasu ocierania nosem i przerw w akcie ssa-
nia. Po okresie tych trzech tygodni autor-
ka badań odnotowała odwrotną tendencję:
źrebięta ograniczały czas kontaktu z matką
w czasie picia na korzyść gwałtownie wzra-
stającego czasu aktywnego ssania mleka.
W 4 tygodniu częstotliwość karmienia spa-
dała do około 3 razy na godzinę, a w 6 mie-
siącu wynosiła tylko raz na godzinę.
h po oźrebieniu. Według badań Tischnera
i wsp. (19) w siarze pobranej do badań w 2
godziny po porodzie koncentracja immu-
noglobulin wynosiła około 110,7±38,45 g/l,
a w 24 godzinie po nim spadła do 2,06 g/l.
Zmiana ta była ściśle związana ze spadkiem
białka całkowitego z 120 g/l do 31,75 g/l.
W badaniach Csapó-Kiss i wsp. (17), wy-
niki dotyczące białka całkowitego zawarte-
go w siarze pobranej natychmiast po poro-
dzie, wynoszą 164,1±32,1 g/l (132–220). We
wcześniejszych badaniach z 1970 r. Rouse
i Ingram (21) podają, że zawartość białka
w siarze pobranej do badań w ciągu trzech
pierwszych godzin po porodzie, mieści się
w przedziale od 106 do 250 g/l. Te znaczne
różnice danych o zawartości białka całkowi-
tego w siarze, a co za tym idzie o zawarto-
ści immunoglobulin, związane są prawdo-
podobnie z indywidualnymi cechami osob-
niczymi klaczy, ale i z różnicami techniki
oznaczenia i terminem pobrania „pierwszej
siary”. Obserwacje te potwierdzają badania
LeBlanc i wsp. (22), którzy między inny-
mi próbowali znaleźć zależność pomiędzy
rasą klaczy a średnimi wartościami immu-
noglobulin. Zdaniem autorów, ze względu
na różnice osobnicze wśród badanych pró-
bek siary danej rasy, nie udało się takiej ko-
relacji potwierdzić. Jedyną zależność po-
między poziomem IgG a rasą koni poda-
je ta sama autorka w badaniach z 1987 r.,
wskazując wyższą zawartość przeciwciał
klasy IgG w siarach klaczy ras cięższych
w stosunku do klaczy ras lekkich, odpo-
wiednio 107,9±45,1 i 79,2±18,7 g/l (9). Zna-
mienne badania nad zmianami ilości biał-
ka całkowitego i białek odpornościowych
w siarze prowadził zespół naukowców wło-
skich w 2000 r. (23). Wykazali oni, że naj-
gwałtowniejszy spadek białka całkowitego
i IgG obserwowany był u koni rasy hafl in-
ger już w 6 godzinie po porodzie i postę-
pował dalej do 12 godziny, ale już z mniej-
szym nasileniem. U angloarabów spadek
był dosyć wyrównany, natomiast najłagod-
niejszy spadek ilości IgG po porodzie ob-
serwowano u koni pełnej krwi, zarówno
w 6, jak i w 12 godzinie.
Czteroletnie badania prowadzone przez
Włodarczyk i wsp. (24) nad zawartością
białka całkowitego i jego frakcji w siarze
klaczy pełnej krwi, potwierdziły wcześniej-
sze obserwacje, że poziom tych białek jest
cechą indywidualną każdej klaczy. Średnia
wartość białka całkowitego w 84 próbkach
siary wynosiła 112,4±33,1 g/l (29,5–179,0).
Odnotowane różnice w poziomie białka cał-
kowitego pomiędzy średnimi z poszczegól-
nych lat były statystycznie istotne. Poziom
białka całkowitego w siarze poszczególnych
osobników był bardzo zróżnicowany.
Najważniejszym dla źrebiąt składni-
kiem siary jest frakcja gammaglobulino-
wa. Ma ona w siarze największy udział
procentowy i bezwzględny w całej zawar-
tości białka. W wykonanych badaniach,
wartość procentowa gammaglobulin wy-
nosiła 58,8%, co odpowiada wartości bez-
względnej 66,7±23,1 g/l. Nie stwierdzono
statystycznie istotnych różnic w poziomie
immunoglobulin w poszczególnych sezo-
nach wyźrebień. Różnice osobnicze w ilości
immunoglobulin siarowych badanych kla-
czy były bardzo duże i wynosiły od 15,64
do 124,5 g/l. Analiza statystyczna znacze-
nia wieku klaczy i urodzenia kolejnego źre-
bięcia wykazała ich wpływ na poziom im-
munoglobulin w siarze.
U klaczy w wieku od 5 do 9 lat analizą
regresji liniowej stwierdzono nieznaczny
wzrost stężenia immunoglobulin w siarze,
przy czym wartości średnie poszczególnych
grup wiekowych były zbliżone oraz nie wy-
kazywały znacznych różnic pomiędzy osob-
nikami danej grupy. Natomiast w przedzia-
le wiekowym od 10 do 17 lat obserwowano
duże różnice osobnicze w grupach, z ten-
dencją do spadku ilości immunoglobulin
w siarze wraz z wiekiem. Stężenie immu-
noglobulin siarowych wykazywało spadek
wraz z rosnąca liczbą urodzonych źrebiąt.
Zaobserwowano również, że większość siar
badanych klaczy przemiennie wykazywała
wysokie i niskie poziomy immunoglobulin
w kolejnych sezonach wychowu.
Siara
Siara jako pierwsza wydzielina gruczo-
łu mlekowego klaczy powstaje w objęto-
ści 1,5–2 l. U klaczy wieloródek objętość
ta może być większa i wynosi od 3,2 do 7 l
(16). Przed porodem białko całkowite sta-
nowi około 10% składu siary (17). Według
badań Leadon i wsp. z 1984 r. (18) znaczny
wzrost białka całkowitego i towarzyszący
mu wzrost immunoglobulin obserwowa-
no w czwartej dobie przed porodem, a sam
poród był czynnikiem pobudzającym prze-
kazywanie immunoglobulin do wymienia.
Po 20 min od porodu w wymieniu wzrastał
poziom białka i immunoglobulin o 25 do
45% w stosunku do poziomu odnotowane-
go w badaniach wydzieliny pobranej z wy-
mienia na 20 minut przed porodem. Bezpo-
średnio po nim białko całkowite wydzieliny
wzrasta do poziomu 120,17±35,94 g/l (19).
Przyjmuje się obecnie, że w siarze kla-
czy występuje wysoka koncentracja IgG
(89,12±10,47 g/l), stosunkowo niska kon-
centracja IgM (1,23±0,13 g/l) oraz IgA
(9,57±1,84 g/l). Siara powinna zawierać
przynajmniej 30 g immunoglobulin w li-
trze, co pozwala źrebięciu po około 6 go-
dzinach od jej spożycia na osiągnięcie we
krwi 4 g/l immunoglobulin (20).
W miarę ssania wymienia przez źre-
bię zmienia się skład siary, wyrażający się
spadkiem poziomu białka całkowitego do
1,7–3,0% (17). Proces ten wynika ze zmniej-
szenia się zawartości immunoglobulin w sia-
rze. Kolejne jej porcje są więc coraz uboż-
sze w przeciwciała. Jest to zmiana bardzo
dynamiczna i zachodzi głównie w ciągu 24
Mleko
W okresie wychowu niewielkie ilości im-
munoglobulin w mleku wspomagają obron-
ne czynności błon śluzowych przewodu po-
karmowego źrebięcia. Mleko w tym czasie
jest dla niego głownie źródłem pokarmu.
Warunkuje jego prawidłowy wzrost i roz-
wój. Dostarcza białek, laktozy, tłuszczy (25,
26, 27), witamin (28) oraz związków mi-
neralnych (30).
Szczyt laktacji przypada na 4–6 tydzień
po oźrebieniu. Klacze ras lekkich produ-
kują w pierwszych 12 tygodniach laktacji
ilość mleka stanowiącą do 3% ich masy cia-
ła i do 2% masy ciała w trakcie 12 następ-
nych tygodni laktacji. Klacze ras ciężkich,
o masie ciała np. 710 kg, produkują dzien-
nie o 1,6 kg więcej, w porównaniu do kla-
czy lżejszych, jednakże procent wytwarza-
nego mleka w stosunku do masy ciała jest
taki sam. Rekordowe ilości mleka, bo około
29 kg dziennie, zdajane są z gruczołu mle-
kowego klaczy do produkcji kumysu. Przy
takiej dziennej produkcji mleka niewielka
ilość powstającej w gruczole mlekowym sia-
ry wydaje się ilością prawie niezauważalną,
ale to właśnie ta wydzielina nazywana jest
i stanowi „eliksir życia osesków”.
Piśmiennictwo
1. Ludewig T.: Occurrence and importance of glomus or-
gans (Hoyer-Grosser , s Organs) in the skin of the equine
and bovine mammary gland. Anat. Histol. Embriol. 1998,
27
550
Życie Weterynaryjne • 2005 • 80(9)
, 155–159.
459093960.004.png
Prace poglądowe
, 518–519.
3. Ludewig T.: Histologische Untersuchungen an der Haut
der Milchdruse von Stuten. Dtsch. Tierarzti. Wschr. 1997,
104
25
, 721–724
14. Ellendorff F. Schams D.: Characteristics of milk ejection,
associated intramammary pressure changes and oxyto-
cin release in the mare. J. Endocr. 1988,
, 446–449.
24. Włodarczyk-Szydłowska A., Nowacki W., Wierzbicki
H.,: Wpływ wybranych czynników na jakość siary klaczy
i poziom immunoglobulin siarowych u źrebiąt. Medycy-
na Wet. (w druku).
25. Doreau M., Boulot S., Chilliard Y.: Yield and composition
of milk from lactating mares: eff ect of body condition at
foaling. J. Dairy Sci. 1993,
55
, 471–474.
4. Waldridge, B.M.,Neff , Ch.: Leczenie zapalenia gruczołu
mlekowego u klaczy. Weterynaria po Dyplomie 1999,
, 219–227.
15. Carson K., Wood-Gush D.G.M.: Behaviour of oro-
ughbred foals during nursing. Equine Vet. J. 1983,
119
1
,
15
,
257–262.
16. Knottenbelt D.: Equine Neonatology . Saunders, Edinburgh,
London 2004.
17. Csapó-Kiss Zs., Stefl er J., Martin T.G., Makray S., Csa-
pó J.: Composition of mares , colostrums and milk. Prote-
in content, amino acid composition and contents of ma-
cro- and micro – elements. Int. Dairy Journal . 1995,
71–76.
5. Akers R.M.: Selection for milk production from a lactation
biology viewpoint. J Dairy Sci. 2000,
, 457–466.
26. Forsyth I.A., Rossdale P.D., omas C.R.: Studies on milk
composition and lactogenic hormones in the mare. J Re-
prod. Fert. S uppl. 1975,
60
, 1151–1158.
6. Larson B.L.: Biosynthesis and secretion of milk proteins:
a review. J. Dairy Res. 1979,
83
, 631–635.
27. Ousey J.C., Prandi S., Zimmer J., Holdstock N.: Eff ects of
various feedind regiments on the energy balance of equ-
ine neonates. Am. J. Vet. Res. 1997,
23
, 161–174.
7. Larson B.L. Heary H.L., Devery J.E.: Immunoglobulin
production and transport by we mammary gland. J Da-
iry Sci. 1980,
46
5
,
393–402.
18. Leadon D.P., Jeff cott L.B. Rossdale P.D.: Mammary secre-
tions in normal spontaneous and induced premature par-
turition in the mare. Equine Vet. J. 1984,
, 1243–1251.
28. Schweigert F.J., Gottwald C.: Eff ect of parturition on le-
vels of vitamins A and E and of β carotene in plasma and
milk of mares. Equine Vet. J. 1999,
58
, 665–671.
8. Shennan D.B., Peaker M.: Transport of milk constitu-
ents by the mammary gland. Physiological Rev. 2000,
63
80
,
, 256–259.
19. Tischner M., Niezgoda J., Wieczorek E., Mękarska A.,
Lisowska A.: Ocena jakości siary klaczy. Medycyna Wet.
1996,
16
, 319–323.
29. Csapó J., Stefl er J., Martin T.G., Makray S., Csapó-Kiss Zs.:
Composition of mares , colostrums and milk. Fat content,
fatty acid composition and vitamin content. Int. Dairy J .
1995,
31
, 62–67.
10. Neuschaefer A., Bracher V., Allen W.R..: Prolactin secre-
tion in lactating mares before and after treatment with bro-
mocriptine. J. Reprod. Fertil . Suppl. 1991,
, 381–383.
20. Mękarska A., Tischner M. Wieczorek E.: Zmiany cięża-
ru właściwego i stężenia immunoglobulin w siarze kla-
czy. Zesz. Nauk. ART Olsztyn 1996,
, 403–415.
30. Grace N.D., Pearce S.G., Firth E.C., Fennessy P.F.: Con-
centrations of macro-and micro-elements in the milk of
pasture – fed oroughbred mares. Aust Vet J. 1999,
, 111–117.
21. Rouse B.T., Ingram D.G.: e total protein and immuno-
globulin profi le of equine colostrum and milk. Immuno-
logy 1970,
23
, 551–559.
11. Knight Ch.H., Peaker M., Wilde C.J.: Local control of
mammary development and function . J. Reprod. Fertil.
1998,
44
77
177–180.
, 901–907.
22. LeBlanc M.M., McLaurin B.I., Boswell R.: Relationships
among serum immunoglobulin concentration in foals, co-
lostral specifi c gravity and colostral immunoglobulin con-
centration. J. Am. Vet. Med. Assoc. 1986,
19
, 104–112.
12. Tischner M.: Zdrowie i jego zagrożenia podczas pierw-
szych 24 godzin życia źrebięcia. Materiały Sympozjum ,
10–11. IX Olsztyn 1993, s. 135–140.
189
, 57–60.
Dr A. Włodarczyk-Szydłowska, ul. Więckowskiego 23/16,
50-431 Wrocław, e-mail: aws@poczta.fm
2. Reppas G.P., McClintock S.A., Canfi eld P.J., Watson G.F.:
Papillary ductal adenocarcinoma in the mammary glands
of two horses. Vet Rec . 1996,
13. Tischner M., Fudali J., Kuchejda B.: Obserwacje porodu
u klaczy i pierwszych odruchów źrebiąt. Medycyna Wet .
1985,
41
23. Curadi M.C. Orlandi M. Greppi G.F., Toppino P.M., Ba-
rzaghi S.: Identifi cation of protein fractions in mare’s colo-
strum and milk. Milchwissenschaft. 2000,
52
9
925–951.
9. Chavatte, P.: Lactation in the mare. Equine Vet. Educ .
1997,
5
3
459093960.005.png 459093960.006.png 459093960.007.png 459093960.008.png 459093960.009.png 459093960.010.png 459093960.011.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin