Ryż smażony z kurczakiem.doc

(24 KB) Pobierz

Ryż smażony z kurczakiem

Czas przygotowania: 45 min

Czas marynowania: 20min

Proporcje: dla 4 osób

Do przygotowania tej potrawy użyłem ciemnego sosu sojowego, dlatego nabrała ciemnobrązowej barwy. Jeżeli dodasz jasnego sosu, ryż będzie dużo jaśniejszy. Można podawać jako oddzielną potrawę lub jako dodatek zamiast białego ryżu.

Składniki:

2-3 szklanki ugotowanego ryżu

15 dag piersi kurczaka

2-3 jaja roztrzepane

2 małe cebule pokrajane w piórka

2 łyżki ugotowanego zielonego groszku lub posiekanej świeżej papryki

2 łyżki sosu sojowego (ciemnego)

Sól i pieprz do smaku

Posiekany szczypiorek lub dymka

Olej do smażenia

Marynata:

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka wina ryżowego lub wódki

Przygotowanie:

Pociąć kurczaka w 1 i 1/2 cm kostkę. Wymieszać składniki marynaty, wymieszać z kurczakiem odstawić na 20 min.

Na 1 łyżce oleju, smażyć kurczaka, mieszając, aż zmieni kolor, wyjąć na talerzyk.

Cebulę smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta, przełożyć łyżką cedzakową na talerzyk.

Na tę samą patelnię wsypać ryż, posolić, smażyć przez 5 min. często mieszając, dodać cebulę.

W środku ryżu zrobić dołek, wlać 1/2 łyżki oleju, smażyć jajecznicę aż się mocno zetnie, wymieszać z ryżem i smażyć przez 5 min., często mieszając.

Dodać kurczaka, groszek lub paprykę, sos sojowy i smażyć dalej przez 2-3 min. Doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast posypany szczypiorkiem lub dymką.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin