BRZOSKWINKA.doc

(39 KB) Pobierz
BRZOSKWINKA

BRZOSKWINKA

bardzo łatwe

 

Składniki

Przepis

Biszkopt:

·         6 jaj,

·         1 szklanka cukru kryształu,

·         1 szklanka mąki,

·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

·         1 puszka brzoskwiń,

·         1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Piana kokosowa:

·         ½ szklanki białek,

·         ½ szklanki cukru kryształu,

·         15 dag wiórek kokosowych

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C około 30-40 minut.

Masa budyniowa:

Z 1 puszki brzoskwiń odlać sok. Na nim ugotować budyń. Owoce brzoskwini pokroić w kostkę, połączyć z budyniem i przestudzić.

Piana kokosowa:

Białka ubić z cukrem. Dodać kokos i lekko wymieszać.

Na upieczony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a wierzch polać pianą kokosową. Zapiec w gorącym piekarniku na złoty kolor w temp. 180°C.



Przepis jest małą modyfikacją ciasta siostry Anastazji

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin