Składniki
Przepis
Biszkopt:
· 6 jaj,
· 1 szklanka cukru kryształu,
· 1 szklanka mąki,
· 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
· 1 puszka brzoskwiń,
· 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Piana kokosowa:
· ½ szklanki białek,
· ½ szklanki cukru kryształu,
· 15 dag wiórek kokosowych
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C około 30-40 minut.Masa budyniowa: Z 1 puszki brzoskwiń odlać sok. Na nim ugotować budyń. Owoce brzoskwini pokroić w kostkę, połączyć z budyniem i przestudzić. Piana kokosowa: Białka ubić z cukrem. Dodać kokos i lekko wymieszać. Na upieczony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a wierzch polać pianą kokosową. Zapiec w gorącym piekarniku na złoty kolor w temp. 180°C.Przepis jest małą modyfikacją ciasta siostry Anastazji
SoldierHamster