32 przepisy na pizzę i 2 sosy.doc

(42 KB) Pobierz
Składniki:

Pizza

 

 

Ciasto cienkie – składniki:

- 3 szklanki mąki,

- 0,8 szklanki mleka (niecała szklanka, awaryjnie można użyć wody),

- 5 dag drożdży,

- 6 łyżek oleju,

- 1,5 łyżki cukru,

- 3 szczypty soli.

 

Ciasto grube – składniki:

- 4 szklanki mąki,

- 1 szklanka mleka,

- 6 dag drożdży,

- 8 łyżek oleju,

- 2 łyżki cukru,

- sól.


Ciasto cienkie z ziemniakami – składniki:
- 35 dag mąki,

- 3,5 dag drożdży,
- 0,5 szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżka stołowa oliwy,
- 3 szczypty soli
- 3 średniej wielkości gotowane, zmielone przez maszynkę do mięsa ziemniaki.

 

 

Sos 1 - składniki:
- mała puszka koncentratu pomidorowego,

- 1/3 szklanki wody,
- bazylia,
- sól,
- cukier.


Sos 2 - składniki:

- około pół małego słoika ketchupu WŁOCŁAWEK,

- mniej więcej tyle samo ilościowe musztardy,

- mniej więcej tyle samo ilościowe majonezu,

- przyprawy.
 

 

Skład tradycyjnej pizzy domowej:
- 35 dag pieczarek,
- 3 średnie cebule,
- papryka czerwona i zielona po 0,5 sztuki,
- 20 dag kiełbasy śląskiej pikantnej / salami itp.,

- żółty ser – im więcej tym lepiej (według uznania),

- może być również pół puszki kukurydzy albo i kiszonego ogórka – opcjonalnie,

- przyprawa do pizzy – opcjonalnie.

 

Skład pizzy Margherita:

sos, ser.

 

Skład pizzy Neapolitańskiej:

pieczarki, cebula, sos, ser.

 

Skład pizzy Capricciosa:

pieczarki, szynka, sos, ser.

 

Skład pizzy Wiedeńskiej:

szynka, por, jajko, sos, ser.

 

Skład pizzy Wiosennej:

szynka, ogórek, pomidor, cebula, sos, ser.

 

Skład pizzy Peperoni:

salami, cebula, pomidor, sos, ser.

 

Skład pizzy Lubelskiej:

pieczarki, cebula, pomidor, natka pietruszki, sos, ser.

 

Skład pizzy Weneckiej:

salami, cebula, papryka, sos, ser.

 

Skład pizzy Hawajskiej:

szynka, ananas, sos, ser.

 

Skład pizzy Meksykańskiej:

mięso mielone, papryka, cebula, sos, ser.

 

Skład pizzy Cypryjskiej:

szynka, ananas, krewetki, sos, ser.

 

Skład pizzy z kurczakiem:

kurczak, papryka, pomidor, pieczarki, cebula, sos, ser.

 

Skład pizzy Europejskiej:

kurczak, ananas, kukurydza, pieczarki, cebula, sos, ser.

 

Skład pizzy Wegetariańskiej:

papryka, pieczarki, cebula, oliwki, pomidor, sos, ser.

 

Skład pizzy Frutti di Mare:

krewetki, małże, kalmary, papryka, oliwki, sos, ser.

 

Skład pizzy Farmerskiej:

pomidor, groszek, kukurydza, szynka, pietruszka, sos, ser.

 

Skład pizzy Afrykańskiej:

banan, ananas, brzoskwinia, kurczak, sos, ser.

 

Skład pizzy Pikantnej:

cebula, salami, pieczarki, papryka, oliwki, sos ostry, ser.

 

Skład pizzy Quatro Stagioni:

szynka, pieczarki, krewetki, oliwki, sos, ser.

 

Skład pizzy Tuno:

tuńczyk, papryka, oliwki, cebula, sos, ser.

 

Skład pizzy Sycylijskiej:

kiełbasa, boczek, cebula, papryka, tabasco, sos ostry, ser.

 

Skład pizzy Południowej:

kapary, szynka, pomidor, pieczarki, sos, ser.

 

Skład pizzy Morskiej:

tuńczyk, papr. peperoni, ogórek konserwowy, pomidor, sos, ser.

 

Skład pizzy Greckiej:

ser Feta, papryka, oliwki, pomidor, czosnek, sos, ser.

 

Skład pizzy Brazylijskiej:

szynka, cebula, pieczarki, papryka peperoni, sos, ser.

 

Skład pizzy Wiejskiej:

szynka, bekon, cebula, pieczarki, papr. peperoni, sos, ser.

 

Skład pizzy HOT DOG:

parówki, ogórek, cebula, pomidor, sos, ser.

 

Skład pizzy Szefa:

pieczarki, cebula, bekon, kiełbasa, papryka peperoni, salami, tabasco, sos, ser x 2.

 

 

Sposób przygotowania 

                                                                                                      

Wyrabiamy ciasto.

Wsypujemy mąkę i pozostałe składniki ciasta do miski. Drożdże należy rozkruszyć na drobne kawałki i wrzucić do mleka (wody), które zostało wcześniej lekko podgrzane. Temperatura mleka wody nie powinna być za wysoka bo sparzymy drożdże i ciasto nie wyrośnie. Jak już wszystko znajduje się w misce – ugniatamy ciasto do momentu aż będzie dobrze wyrobione, tzn. ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni – około 5 minut. Jeśli ciasto przykleja się do dłoni to znak, że było za dużo płynów, w tym momencie należy dosypać trochę mąki „na oko”. Po wyrobieniu ciast pozostawić je najlepiej w misce zakrytej ręcznikiem na jakiś czas, aż wyrośnie.

 

Przygotowujemy sos.

Składniki sosu mieszamy ze sobą dodając, pozostawiając aby przeszło przyprawami do czasu wyrośnięcia ciasta.

 

Przygotowuję dodatki

Kiełbasę kroimy w drobną kostkę lub według uznania, następnie cebulę i całą resztę. Kiełbasę podsmażamy na patelni, gdy jest już lekko zarumieniona dodajemy stopniowo cebulę i pieczarki. Po lekkim dosmażeniu (złocista cebula) – pozostawiamy do wystygnięcia i najlepiej odsączyć olej. Ser należy zetrzeć na grubej tarce. Z dodatkami nie należy przesadzać – według uznania jeśli ktoś lubi dużo.

 

Nakładam dodatki

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowuję je i układam na wcześniej wysmarowanej margaryną blasze (można tez położyć placek ciasta na blasze i go rozwałkować, rozciągnąć). Możemy teraz wysmarować ciasto sosem lub na sam koniec po wypieczeniu. Nakładam najpierw kiełbasę z cebulą i pieczarkami – dzięki odsądzeniu od oleju nasza pizza nie będzie pływać. Następnie nakładamy pozostałe składniki wedle uznania, ser na końcu i posypuję „na oko” ale nie za dużo przyprawą do pizzy. Na koniec, na sam wierzch można położyć też plastry salami, a nawet pieczarek. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 C na jakieś 40-45 minut. Dla pewności można co jakiś czas sprawdzić „kucharskim drucikiem” czy ciasto jest już wypieczone.

 

Smacznego!

1

Copyright © by Karol Słomiński

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin