Ciasteczka ptysiowe z serem
Składniki na 10 porcji:
szklanka mąki
półtorej szklanki wody
15 dag masła
8 dag sera grojer
5 jaj
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta soli
Ziarenka Smaku WINIARY
tłuszcz do blachy
Wodę zagotuj z solą, Ziarenkami Smaku i masłem, wsyp mąkę, po czym całość dokładnie wymieszaj i, wciąż mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa stanie się szklista. Odstaw ją, by przestygła, a potem starannie ucieraj z każdym kolejno wbijanym jajem. Na końcu wsyp 5 dag startego sera.
Blachę wysmaruj tłuszczem. Wyciskaj szprycą małe różyczki w odstępach około 5cm. Połowę ciasteczek posyp z wierzchu startym serem, a drugą część serem wymieszanym z papryką. Piecz w temperaturze 250°C na złoty kolor (około 15 minut).
Ninoczka115