Ciasteczka ptysiowe z serem.rtf

(6 KB) Pobierz
Ciasteczka ptysiowe z serem

Ciasteczka ptysiowe z serem

 

Składniki na 10 porcji:

szklanka mąki

półtorej szklanki wody

15 dag masła

8 dag sera grojer

5 jaj

pół łeczki mielonej słodkiej papryki

szczypta soli

Ziarenka Smaku WINIARY

uszcz do blachy

 

Wodę zagotuj z solą, Ziarenkami Smaku i masłem, wsyp mą, po czym całość dokładnie wymieszaj i, wciąż mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa stanie się szklista. Odstaw ją, by przestygła, a potem starannie ucieraj z każdym kolejno wbijanym jajem. Na końcu wsyp 5 dag startego sera.

 

Blachę wysmaruj tłuszczem. Wyciskaj szprycą małe różyczki w odstępach około 5cm. Połowę ciasteczek posyp z wierzchu startym serem, a drugą część serem wymieszanym z papryką. Piecz w temperaturze 250°C na złoty kolor (około 15 minut).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin