Galaretka z nóżek.rtf

(6 KB) Pobierz
Galaretka z nó¿ek

Galaretka z nóżek

 

Składniki na 12 porcji:

1 kg nóżek

30 dag chudej wieprzowiny bez kości

po 10 dag cebuli i marchewki

po 5 dag pietruszki i selera

2 liście laurowe

po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

bek czosnku

l

 

Nóżki starannie oczyść, szczecinę opal nad ogniem, opłucz, włóż do garnka z zimną wodą i pogotuj godzinę na małym ogniu. Dodaj mięso i gotuj następną godzinę.

 

Warzywa obierz, umyj i dodaj wraz z przyprawami do wywaru. Następnie posól i gotuj jeszcze 1-2 godzin. Gdy mięso zacznie "odchodzić" od kości, wyjmij je i po usunięciu kości pokrój w kostkę. Wywar przecedź, ewentualnie przypraw czosnkiem, ostudź i wtedy zdejmij nadmiar tłuszczu.

 

Marchewkę pokrój w plasterki, wyłóż nimi dno salaterki lub małych miseczek, powkładaj pokrojone, pozalewaj wywarem i odstaw do zastygnięcia. Podaj z sokiem z cytryny, octem lub sosem chrzanowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin