Grzanki z masą rybną
Składniki:
kilka kromek bułki paryskiej
50 dag filetów rybnych
pół szklanki mleka
jajo
pół czerstwej bułki paryskiej
4 łyżki margaryny
cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka oliwy
pieprz
sól
Filety rybne musisz zemleć w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Teraz obierz cebulę, posiekaj ją i podsmaż na oliwie (nie dopuść, by się zrumieniła). Do mielonej masy dodaj następnie podsmażoną cebulę, jajo, pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Kromki bułki posmaruj z obu stron margaryną. Z uprzednio przygotowanej masy rybnej uformuj wałeczki grubości małego palca i ułóż je na każdej kromce w formie "ślimaczka".
Na koniec grzanki ułóż na blasze i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki.
Ninoczka115