Obwarzanki z kminkiem.rtf

(5 KB) Pobierz
Obwarzanki z kminkiem

Obwarzanki z kminkiem

 

Składniki na 6 porcji:

3 szklanki mąki

3 dag droży

pół szklanki letniej wody

l

kminek

 

Droże rozpuść w letniej wodzie (pół szklanki). Mą wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie i wlej rozrobione wcześniej droże. Zagnieć takie ciasto jak na makaron (dodaj odpowiednią ilość wody), po czym odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Z wyrośniętego już ciasta formuj obwarzanki, kładź na blachę posypaną i podpiecz w nagrzanym do 220°C piekarniku. Gdy się zrumienią, posmaruj je solą i kminkiem rozrobionym wodą z odrobinąki. Ponownie wstaw do piekarnika i upiecz na złoty kolor.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin