Placuszki z boczkiem.rtf

(6 KB) Pobierz
Placuszki z boczkiem

Placuszki z boczkiem

 

Składniki na 4 porcje:

pół kg ziemniaków

2 cebule

łka oleju

10 dag przerośniętego boczku

2 jaja

2 łki mąki

2 łki masła

l

pieprz

 

Umyte i zalane w garnku wodą ziemniaki posól i ugotuj w ciągu 30 minut. Jeszcze gorące obierz, przeciśnij przez praskę lub przepuść przez maszynkę do mięsa i przełóż do miski do wystudzenia. Obrane cebule potnij w drobną  kostkę, zeszklij na oleju, dodaj pokrojony w kostkę boczek i razem je podduś. Cebulę z boczkiem wymieszaj z ziemniakami, dodając jajka oraz przyprawiając solą i pieprzem. Na końcu wsyp mą i dokładnie wyrób ciasto, z którego następnie uformujesz placuszki o średnicy około 3 cm. i usmażysz je na roztopionym na patelni maśle po około 5 minut z każdej strony, aż się zrumienią. Najlepiej podawać je na gorąco.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin