Szaszłyki na ruszcie pieczone
Składniki na 4 porcje:
25 dag kiełbasy podwawelskiej
15 dag wędzonego boczku
12 dag małych cebulek
7 dag śliwek kalifornijskich
pół czerwonej marynowanej papryki (10 dag)
łyżka majeranku
4 łyżki oleju
sól
Kiełbasę obierz z osłonki, przekrój wzdłuż i pokrój na kawałki o długości 3 cm. Teraz pokrój w słupki boczek, oprósz go majerankiem. Cebulki obierz i każdą przekrój na pół. Paprykę osącz z zalewy i pokrój na małe, centymetrowe paski.
Teraz nakładaj na cztery szpilki do szaszłyków lub drewniane patyczki, na przemian: kiełbasę, śliwkę, boczek, cebulkę oraz paprykę (kolejność powtórz). Szaszłyki ułóż na ruszcie.
Podawaj z pieczywem jako gorącą przystawkę lub z ryżem ugotowanym na sypko oraz z surówką jako danie obiadowe.
Ninoczka115