Wytrawny suflet ze szpinakiem i szynką.rtf

(7 KB) Pobierz
Wytrawny suflet ze szpinakiem i szynk¹

Wytrawny suflet ze szpinakiem i szynką

 

Składniki na 4 porcje:

200 g świeżego szpinaku

2 cebule

75 g szynki lub kiełbasy szynkowej

90 g masła

szklanka mleka

4 łki mąki

4 żółtka

80 g startego żółtego sera

5 białek

l

starta gałka muszkatołowa

masło do wysmarowania formy

 

Szpinak umyj, osusz i rozdrobnij. Cebulki obierz i drobno posiekaj, szynkę pokrój w drobną kostkę.

 

Na patelni rozgrzej 30 g masła, zeszklij cebulkę, wrzuć szynkę i szpinak - całość smaż przez 5 minut.

 

Pozostałe masło rozgrzej na drugiej patelni, wsyp mą i zrób jasną zasmaż. Teraz wlej mleko, wymieszaj z zasmaż (nie zdejmując patelni z ognia), po czym zagotuj i odstaw. Następnie - stale mieszając - dodawaj kolejno po żółtku. Białka ubij na sztywną pianę.

 

Do masy z żółtek wrzuć starty ser, szpinak z szynką i cebulą. Całość przypraw do smaku, lekko przestudź, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

 

Formę na suflety wysmaruj masłem, napełnij masą do 2/3 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C, następnie 3 minuty w temperaturze 200°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin