szybki letni chleb.doc

(87 KB) Pobierz

Szybki letni chleb

Email

 

letni_zzie_pod

Szybki, lekko razowy chleb na lato

co robić, kiedy już nie kupujemy pieczywa w sklepie, ale nie możemy zmusić się do długiego przebywania w kuchni (upały ponad 30°C)? Można upiec szybki chleb drożdżowy, który będzie trochę przypominał razowy chleb na zakwasie. Robi się go szybko - pozostaje świeży 2-3 dni. Można zrobić trochę więcej i zamrozić.

proporcje na 1 bochenek ok 1000g
wyrastania zaczynu drożdżowego – 5-10 minut
wyrabianie ciasta – 10 minut
1. wyrastanie ciasta – 30 minut
2. wyrastanie uformowanego chleba – ok. 40 minut
pieczenie – 40 minut


Składniki ciasta chlebowego:

 

§         230g ugotowanych ziemniaków

§         500g mąki według uznania, (ale z przewaga pszennej)
ja użyłam
- 200g maki pszennej razowej typ 2000
- 50g maki żytniej razowej typ 2000
- 250g maki pszennej typ 650

§         ok. 200g letniej wody (można użyć tej z gotowania ziemniaków)

§         1,5 łyżeczki drożdży instant lub 6-10g świeżych

§         1 łyżeczka mielonego kminku

§         1,5 łyżeczki soli



Obrane ziemniaki zagotować, odcedzoną wodę pozostawić do ciasta chlebowego.

Ostudzone i dobrze ugniecione bądź przeciśnięte przez praskę ziemniaki włożyć do miski. Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżkach letniej wody, dodać łyżkę mąki z odmierzonej ilości do chleba, pozostawić na 5 minut. Połączyć z masą ziemniaczaną, wymieszać powoli dodając resztę składników. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, które będzie lekko klejące z powodu ziemniaków. Przykryć i odstawić w misce na 30 minut.

Następnie wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć. Uformować kulę lub ułożyć w formie (pozwoli to na pieczenie w odrobinę niższej temperaturze, a co za tym idzie nie rozgrzewanie nadmiernie i tak już rozgrzanej kuchni…) i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 40 minut. Można też na tym etapie odstawić w szczelnie przykrytej formie do lodówki i upieczenie chleba później np. w nocy.

Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200⁰C. Przed włożeniem chleba naparować za pomocą spryskiwacza do kwiatów. Chleb naciąć w kilku miejscach.

Piec ok.35- 40 minut, aż do mocnego zrumienienia powierzchni chleba.

Wystudzić na kratce

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin