· 300 g makaronu fusilli - świderki lub penne
· 1 główka sałaty rzymskiej lub lodowej
· 200 g piersi kurczaka
· 50 g parmezanu
· 10 pomidorków koktajlowych
· oliwa extra vergine
· sól
· pieprz
· Sos
· 4 ząbki czosnku
· 6 filecików anchois
· 2 żółtka
· 40 g musztardy dijońskiej
· sok z 1/2 cytryny
· 150 ml oliwy extra vergine
· sos Worcester
1. Makaron ugotować według wskazówek producenta.
2. czosnek utrzeć z solą, rozgnieść widelcem anchois i wymieszać z żółtkiem.
3. całość ubijać, wlewając stopniowo oliwę, aż do momentu, gdy sos stanie się majonezowy.
4. wszystko doprawić łyżeczką dijońskiej musztardy, sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną sosu worcester.
5. pierś kurczaka rozbić, doprawić oliwą, solą i pieprzem, a następnie podpiec.
6. liście rzymskiej sałaty wymieszać z sosem i wystudzonym makaronem.
7. całość posypać parmezanem.
8. kurczaka pokroić w paseczki i układać na sałacie z makaronem.
9. do dekoracji użyć pomidorków koktajlowych, ewentualnie chipsów z boczku.
saj5