Wino z ryżu.pdf

(40 KB) Pobierz
Nowy Dokument programu Microsoft Word
Jak zrobi ć wino z ry Ŝ u?
Odpowiedź na tak postawione pytanie moŜe być tylko jedna: najłatwiej i najszybciej - wino
ryŜowe jest winem wdzięcznym i prostym do wykonania. Dzięki neutralnym smakowo
składnikom podstawowym stanowi idealną podstawę do stworzenia własnego,
niepowtarzalnego wina.
Przy nastawianiu wina ryŜowego naleŜy pamiętać, Ŝe w dymionie prócz nastawu właściwego
(czyli płynu) znajdują się równieŜ części stałe - ryŜ oraz rodzynki. Części stałe niestety
zajmują pewną objetość (moŜna przyjąć 1kg=1,2l), tak więc dymion powinien być większy
od planowanego nastawu o ok. 1/3. Dla opisanego poniŜej nastawu 10l wskazane jest uzycie
dymiona o pojemności min. 15l
Przepis na 10l wina ryŜowego mocnego (16-17%)
Składniki:
7,5l + 1,2l = 8,7l wody
2 kg ry Ŝ u
1,5kg + 1,3kg = 2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
20-50dkg rodzynek
5g po Ŝ ywki
dro Ŝ d Ŝ e winne Tokay lub Sherry
W pierwszej kolejności naleŜy przygotować matkę droŜdŜową dalej nazywaną w skrócie
MD.Mając gotową MD (lub droŜdŜe aktywne) moŜna rozpocząć przygotowywanie nastawu:
7,5l wody przegotować, rozpuścić w niej 1.5kg cukru oraz kwasek, ostudzić.
RyŜ dokładnie kilkakrotnie przepłukać letnia wodą, niepłukany ryŜ zawiera róŜne
zanieczyszczenia mogące utrudnić klarowanie wina.
Rodzynki dokładnie kilkakrotnie przelać na sicie wrzątkiem celem pozbycia się oleju i innych
konserwantów którymi są pokryte.
Do dymiona wsypać ryŜ, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rodzynki, które uprzednio
moŜna rozdrobnić (posiekać), nie jest to jednak konieczne.
PoŜywkę rozpuścić w niewielkiej ilości chłodnej wody i wlać do dymiona. Na końcu
dodajemy przygotowaną uprzednio MD lub uwodnione droŜdŜe aktywne.
Dymion zatykamy korkiem w którym uprzednio osadziliśmy rurkę fermentacyjną. NaleŜy
zwrócić szczególną uwagę na uszczelnienie połączenia rurki z korkiem np. za pomoca
silikonu; nie zapominamy oczywiście o wlaniu do rurki odrobiny wody.
Procesy fermentacyjne powinny sie rozpocząć w okresie do dwóch dni po dodaniu droŜdŜy do
nastawu, zaleŜne jest to od temperatury otoczenia.
Po 5-7 dniach od rozpoczecia fermentacji naleŜy dodać do nastawu ostudzony syrop
składający się z 1,3kg cukru rozpuszczonego w 1,2l wody.
W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyŜej 20 st. Celsjusza; przez
pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać dymionem. W trakcie fermentacji ryŜ będzie na
dnie dymiona, natomiast napęczniałe rodzynki będą utrzymywać się na powierzchni płynu.
Po 6 tygodniach obciągnąć za pomoca węŜyka do mniejszego dymiona (10l), części stałe (ryŜ
i rodzynki) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić;
odcieknięty plyn dodać do reszty wina. Wino w dymionie dosłodzić do smaku i przetrzymać
przez kolejnych 6 tygodni w dymionie z korkiem i rurką, w tym okresie na dnie dymiona
powinien powstać osad który wyrzucamy podczas II obciągu. Aby obciąg znad osadów
przebiegał sprawnie warto zaopatrzyć sie w węŜyk do obciągów, w którym otwór wlotowy
umieszczony jest z boku - zapobiega to zasysaniu osadu.
Młode wino znowu dosładzamy do smaku, jeŜeli jest to konieczne i pozostawiamy na kolejne
6 tygodni. Po tym czasie wino ryŜowe jest zazwyczaj klarowne i zdatne do picia, jeŜeli jednak
podczas obciągu na dnie dymiona będą jakiekolwiek osady - wino naleŜy ponownie odstawić
do dalszego klarowania.
Butelkowanie wina moŜna przeprowadzić, jeŜeli po kolejnym obciągu na dnie dymiona nie
stwierdzimy Ŝadnych osadów, a wino jest klarowne.
Wino ryŜowe jest winem białym, jako Ŝe barwi go znikoma ilość barwników z rodzynek.
Wino ryŜowe moŜemy zabarwić dodając doń karmel z palonego cukru.
Wino ryŜowe jest znakomitym surowcem do przygotowywania win ziołowych typu
wermouth, sangria lub ciociosan. By uzyskać takie wina moŜna posłuŜyć się gotowymi
mieszankami dostępnymi na rynku (np. w ofercie Biowinu), które stosujemy zgodnie z
instukcją zawartą na opakowaniu.
MoŜemy teŜ skomponować własny zestaw.
Proponuję następujące przyprawy przy czym wskazane są własne eksperymenty smakowe:
- 10 go ź dzików
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- 3 torebek cukru waniliowego 20g
- 1 ły Ŝ eczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 ły Ŝ eczka mielonego imbiru
- 1,5 ły Ŝ eczki tymianku
- 1 ły Ŝ eczka bazylii
- 1 ły Ŝ eczki mielonego cynamonu
- 2 płaskie ły Ŝ eczki kurkumy
Wszystkie te przyprawy dodajemy do nastawu w momencie jego przygotowywania a
usuwamy podczas I obciągu razem z ryŜem i rodzynkami.
Uwaga! Po kilku nastawach jestem zdania, Ŝ e gałk ę muszkatołow ą mo Ŝ na pomin ąć , ew.
doda ć w ilo ś ci nie wi ę kszej ni Ŝ 0,5 ły Ŝ eczki.
Materiał : wino.org.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin