Mikrobiologia - skrypt.pdf

(1924 KB) Pobierz
266099061 UNPDF
SPIS TREŚCI
I. WSTĘP I RYS HISTORYCZNY (w skrócie) ................................................. 1
I.1. Definicja i przedmiot badań ................................................................ 1
I.2. Rys historyczny ................................................................................... 2
I.3. Działy mikrobiologii .......................................................................... 11
I.4. Kalendarium ...................................................................................... 19
II. LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE ................................................. 60
II.1. ZASADY BEZPIECZNEJ PRACY W LABORATORIUM ......................... 62
MIKROBIOLOGICZNYM .................................................................... 63
II.2. WYPOSAŻENIE LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNEGO ............ 85
2.1. Podstawowa aparatura mikrobiologiczna ..................................... 87
2.2. Drobny sprzęt i szkło laboratoryjne ............................................ 139
2.3. Zadania ........................................................................................ 160
II.3. METODY JAŁOWIENIA ................................................................... 167
3.1. Metody fizyczne ........................................................................... 174
3.2. Metody mechaniczne ................................................................... 217
3.3. Metody chemiczne ....................................................................... 222
3.4. Zadania ........................................................................................ 232
II.4. WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW ................................ 254
4.1. Temperatura ................................................................................ 261
4.2. Tlenowość potencjał oksydacyjnoredukcyjny ......................... 274
4.3. Kwasowość odczyn środowiska ................................................ 298
4.4. Składniki odżywcze ..................................................................... 313
4.5. Przygotowywanie pożywek ......................................................... 395
4.6. Zadania ........................................................................................ 401
II.5. TECHNIKA WYKONYWANIA POSIEWÓW ...................................... 444
5.1. Pobór materiału i przygotowanie do posiewu ............................ 455
5.2. Technika posiewów ..................................................................... 489
5.3. Posiew ilościowy ......................................................................... 522
5.4. Izolacja czystych kultur .............................................................. 526
5.5. Rozcieńczalniki stosowane do przygotowywania zawiesin ........ 539
5.6. Zadania ........................................................................................ 546
II.6. WZROST DROBNOUSTROJÓW NA PODŁOŻACH ............................ 566
6.1 Wzrost i rozmnażanie się pojedynczej komórki ........................... 572
6.2. Wzrost liczebności całej populacji .............................................. 581
6.3. Charakterystyka wzrostu mikroorganizmów na pożywkach ...... 596
6.4. Metody oznaczania liczby drobnoustrojów ................................. 677
6.5. Zadania ........................................................................................ 739
II.7. MIKROSKOP I PRZYGOTOWANIE PREPARATÓW .......................... 769
DO OBSERWACJI MIKROSKOPOWYCH .......................................... 770
7.1. Mikroskop .................................................................................... 776
7.2. Technika wykonania preparatów mikroskopowych .................... 808
7.3. Określanie wielkości mikroorganizmów ..................................... 887
7.4. Zadania ........................................................................................ 902
LITERATURA .............................................................................................. 919
1
I. WST Ę P I RYS HISTORYCZNY (w skrócie)
I.1. Definicja i przedmiot bada Ń
MIKROBIOLOGIA – „ micros; bios; logos ” podobnie jak botanika i zoologia,
jest działem biologii – nauki o Ż yciu małych organizmów. Encyklopedia multimedialna
PWN okre Ś la mikrobiologi Ę jako nauk Ę o budowie, czynno Ś ciach i roli w
przyrodzie (gospodarce) drobnoustrojów” .
Przedmiotem bada Ń mikrobiologii s Ą zatem drobnoustroje (mikroorganizmy).
S Ą to „ ni Ż sze organizmy o mikroskopowych wymiarach, np. bakterie i zbli Ż one
do nich organizmy, wirusy, niektóre glony, grzyby, pierwotniaki; maj Ą
olbrzymie znaczenie w przyrodzie ”. Niewielkie wymiary komórki nie s Ą jednak
jedynym atrybutem drobnoustrojów. Okre Ś lenie „mikroorganizm” nawi Ą zuje tak Ż e do
metod badawczych, jakie wykorzystujemy w badaniach tych organizmów. W miar Ę
pełna definicja charakteryzuje mikroorganizmy jako:
• wsz Ę dobylskie organizmy mikroskopijnej wielko Ś ci, mierzonej w mikrometrach
(µm – 1/1000 mm) lub w nanometrach (nm - 1/1000 µm), których badanie jest
mo Ż liwe za pomoc Ą metod mikrobiologicznych, miedzy innymi mikroskopowych;
• organizmy jednokomórkowe lub tworz Ą ce układy komórek, lecz nie maj Ą ce
struktury tkankowej, przy czym ka Ż da z komórek charakteryzuje si Ę pełn Ą
autonomi Ą .
Drobne rozmiary tej grupy organizmów sprawiały, Ż e przez długi czas były one
nieznane i niewidoczne. Ich poznanie było bowiem uzale Ż nione od post Ę pu w
zakresie metod i technik badawczych, zwłaszcza mikroskopii, biochemii i genetyki.
Drobnoustroje wyst Ę puj Ą ce w Ś rodowisku człowieka były jednak ju Ż u zarania dziejów
przez ludzko ŚĆ wykorzystywane, np. do sporz Ą dzania piwa i wina, kwaszenia mleka i
warzyw, wypieku ciast. Powodowały tak Ż e niekorzystne zjawiska (choroby ro Ś lin,
zwierz Ą t i człowieka, psucie si Ę Ż ywno Ś ci).
I.2. Rys historyczny
Pierwsze wzmianki o chorobach spotyka si Ę ju Ż w najstarszych Ź ródłach. S Ą to
zapiski chi Ń skie i indyjskie (XX i X w p.n.e., ospa); o w Ś ciekli Ź nie wspomina kodeks
Esznana w Babilonii, a o gru Ź licy i malarii donosi HIPOKRATES – ojciec medycyny
greckiej. Pojawiaj Ą si Ę przypuszczenia, Ż e w otoczeniu człowieka wyst Ę puj Ą
nieznane czynniki odpowiedzialne za dot Ą d niewytłumaczalne zjawiska (Varro,
Columella I / II w p.n.e). Równie Ż w Biblii, w ksi Ę dze „ Leviticus ” jest wzmianka o
mo Ż liwo Ś ci przenoszenia si Ę choroby z organizmu chorego lub przedmiotu z którym
on si Ę stykał na organizm zdrowy. Nie znano jednak przyczyn i fakt ten przypisywano
nieokre Ś lonym „ miazmatom ”, „ złemu powietrzu
Dopiero Girolamo FRACASTORO , włoski przyrodnik (XV/XVI w), wysuwa
hipotez Ę , Ż e musi istnie Ć jaki Ś czynnik przenosz Ą cy chorob Ę zaka Ź n Ą . W dziele „ De
Contagione ” pisze: „ zaka Ż enie jest podobne do gnicia, przenosz Ą cego si Ę z jednej
rzeczy na drug Ą , jego zarodki (seminaria) s Ą bardzo aktywne, s Ą zbudowane z silnej
2
ci Ą gliwej substancji i odznaczaj Ą si Ę nie tylko materialn Ą , ale i spirytualn Ą antypati Ą w
stosunku do organizmu zwierz Ę cego ”. Nie wyja Ś nia jednak natury tego czynnika.
Znacz Ą cym osi Ą gni Ę ciem na drodze do poznania mikroorganizmów było
skonstruowanie przez braci Jensenów (XVI w), Roberta Hooke’a (XVII w)
pierwszych przyrz Ą dów optycznych. Za pomoc Ą takiego przyrz Ą du Hook dokonuje
pierwszych obserwacji komórek ro Ś linnych. Jednak za najlepszego w tym czasie
optyka i mikroskopist Ę uznaje si Ę holendra A. Van Leeuwenhoek’a (z zawodu
kupca, z zamiłowania przyrodnika), który skonstruował pierwowzór
jednosoczewkowego mikroskopu optycznego o powi Ę kszeniu około 300x i wy Ż szej
zdolno Ś ci rozdzielczej (XVII/XVIII w). Dzi Ę ki niemu po raz pierwszy zobaczył, opisał i
narysował bakterie, krwinki czerwone, plemniki, szczegóły budowy tkanek. Badania
te zaprzeczały idei samorództwa, jednak eksperymentalnie jej nie obaliły.
Rys.1. Mikroskop i rysunki wykonane
przez Leeuwenhoek’a (9)
Dzi Ę ki odkryciom Leeuwenhoek’a K.LINEUSZ (XVIII w) uznaje odr Ę bno ŚĆ
niewidzialnych gołym okiem organizmów i wyodr Ę bnia je w swoim systemie pod
nazw Ą Chaos infusorium ”. W grupie tej umieszcza tak Ż e mikroskopijne plemniki
oraz „ eteryczne mgiełki czasu kwitnienia ”.
Pomimo tych odkry Ć nie wi Ą zano jeszcze faktu obecno Ś ci i funkcji Ż yciowych
mikroorganizmów z procesami biologicznymi zachodz Ą cymi w Ś rodowisku i w
otoczeniu człowieka.
Znacz Ą cym post Ę pem w rozwoju mikroskopii było skonstruowanie w drugiej
połowie XIX w przez Abbego i Zeissa współczesnego mikroskopu optycznego z
aparatem o Ś wietleniowym (aparatem Abbego); wprowadzenie przez Siedentopfa i
Zsigmondy’ego do praktyki mikrobiologicznej mikroskopu ultrafioletowego; wreszcie
zbudowanie przez Ruska w latach trzydziestych XX w pierwowzoru mikroskopu
elektronowego o du Ż ej zdolno Ś ci rozdzielczej. Za ojca mikrobiologii jako nauki oraz
twórc Ę poszczególnych jej działów, a zwłaszcza mikrobiologii przemysłowej
(przemysłu fermentacyjnego), lekarskiej i weterynaryjnej uznaje si Ę francuskiego
biochemika i mikrobiologa Ludwika Pasteur’a (XIX w). Najwa Ż niejsze jego
osi Ą gni Ę cia to:obalenie uznawanej przez Arystotelesa hipotezy samorództwa
( generatio spontanea );wykazanie, Ż e fermentacje s Ą sposobem beztlenowego
oddychanie mikroorganizmów, wła Ś ciwych dla ka Ż dego typu fermentacji oraz Ż e
przyczyn Ą chorób wina i gnicia s Ą mikroorganizmy;opracowanie metod zwalczania
pebryny jedwabników – choroby zaka Ź nej wywoływanej przez pierwotniaki,
wprowadzenie szczepie Ń ochronnych przeciwko w Ą glikowi - chorobie bakteryjnej
bydła i ludzi, opracowanie metod szczepienia przeciwko cholerze drobiu oraz
w Ś ciekli Ź nie; wykorzystanie bie ŻĄ cej pary wodnej do konserwacji Ż ywno Ś ci
(pasteryzacja), gor Ą cej pary wodnej (120º) pod ci Ś nieniem do sterylizacji podło Ż y i
3
266099061.001.png
gor Ą cego suchego powietrza (180º) do wyjaławiania szkła; wprowadzenie metod
otrzymywania czystych kultur i podło Ż y selektywnych.
Współtwórc Ą bakteriologii i pionierem współczesnej nauki o chorobach
zaka Ź nych był niemiecki uczony Robert Koch (1843-1910), który praktyk Ę lekarsk Ą
rozpocz Ą ł jako lekarz powiatowy w Wolsztynie.
Prowadz Ą c badania zapocz Ą tkowane przez Pasteur’a opisuje sprawców w Ą glika
( Bacillus anthracis ), cholery ( Vibrio cholerae ) i gru Ź licy ( Mycobacterium tuberculosis ).
Na podstawie bada Ń nad sprawcami chorób zaka Ź nych ogłasza tzw. „ Postulaty
Kocha ”, których spełnienie jest warunkiem uznania danego mikroorganizmu za
sprawc Ę choroby. Postulaty te obowi Ą zuj Ą w medycynie, weterynarii i fitopatologii
(nauka o chorobach ro Ś lin). Najwi Ę ksze uznanie i Nagrod Ę Nobla zapewniły mu
jednak badania nad gru Ź lic Ą . Ponadto Koch opracował i zastosował metody
barwienia bakterii barwnikami anilinowymi, wprowadził stałe podło Ż a Ż elatynowe i
agarowe, dzi Ę ki czemu usprawnił izolacj Ę mikroorganizmów i uzyskiwanie czystych
kultur.
Rozwój technik badawczych pozwolił na dalsze odkrycia, mi Ę dzy innymi w
zakresie mikrobiologii rolniczej i przemysłowej. W drugiej połowie XIX w De Bary
opisuje grzyby chorobotwórcze dla ro Ś lin, Hansen badaj Ą cy dro Ż d Ż e wprowadza do
piwowarstwa czyste kultury, Iwanowski i Beijerinck oraz Löeffler i Frosch
wykrywaj Ą istnienie czynników zaka Ź nych przechodz Ą cych przez przeciwbakteryjne
filtry porcelanowe Chamberlanda (wirus mozaiki tytoniu oraz pryszczycy u bydła), a
Wehmer opisuje wytwarzanie kwasu cytrynowego przez grzyby. W pierwszej połowie
XX w Smith opisuje fitopatogenne bakterie, Weizman zajmuje si Ę pozyskiwaniem
acetonu i butanolu na drodze fermentacji beztlenowej, Tword i d’Herelle odkrywaj Ą
bakteriofagi, a Winogradzki , zajmuj Ą cy si Ę kr ĄŻ eniem pierwiastków, rozwija
mikrobiologi Ę gleby. Wskazuje na znaczenie mikroorganizmów w utrzymaniu jej
Ż yzno Ś ci i od Ż ywianiu ro Ś lin.
W Polsce L.Cienkowski okre Ś la przyczyn Ę ( Leuconostoc mesenteroides ) i
sposób zapobiegania powstawania „ Ż abiego skrzeku” w cukrowniach, A.
Pra Ż mowski opisuje bakterie brodawkowe ( Rhizobium ) i symbiotyczne wi Ą zanie
azotu atmosferycznego, izoluje bakterie z rodzaju Bacillus i Clostridium , B. Niklewski
opisuje bakterie wodorowe, O.Bujwid organizuje centrum pasteurowskie i pierwsz Ą
w Polsce wytwórni Ę surowic oraz szczepionek, T.Chrz Ą szcz rozwija badania nad
grzybami ple Ś niowymi, T.Matuszewski zajmuje si Ę mikrobiologi Ą mleczarstwa,
W.D Ą browski - przemysłem fermentacyjnym, a W.Syniewski opracowuje pierwszy
polski podr Ę cznik „Mikrobiologia fermentacyjna”. Mikrobiologi Ę gleby rozwijaj Ą S i
H.Krzemieniewscy, K.Bassalik i J.Ziemi Ę cka.
I.3. Działy mikrobiologii
Poszerzenie zakresu i tematyki bada Ń mikrobiologicznych w XX w
spowodował podział mikrobiologii na szereg działów, np. mikrobiologi Ę ogóln Ą
zajmuj Ą ca si Ę budow Ą , funkcjami Ż yciowymi i przemian Ą materii i mikrobiologi Ę
szczegółow Ą zajmuj Ą c Ą si Ę poszczególnymi grupami mikroorganizmów (wirusologia,
bakteriologia, czy te Ż mikologia), a w obr Ę bie tych działów: anatomi Ą i morfologi Ą ,
fizjologi Ą i biochemi Ą , ekologi Ą , genetyk Ą , ewolucj Ą i systematyk Ą . Pojawiły si Ę te Ż
działy mikrobiologii uwzgl Ę dniaj Ą ce miejsca bytowania mikroorganizmów (np.
mikrobiologia gleby, wód i Ś cieków, Ż ywno Ś ci), a tak Ż e wa Ż ne dla gospodarki
4
człowieka wzgl Ę dy praktyczne ( mikrobiologia lekarska, weterynaryjna, sanitarna,
rolnicza, przemysłowa i inne).
Prowadzenie tak szeroko zakrojonych bada Ń , w du Ż ym zakresie poza
naturalnym siedliskiem bytowania mikroorganizmów, stało si Ę mo Ż liwe dzi Ę ki
wykorzystaniu w laboratoriach mikrobiologicznych:
• sprz Ę tu pozwalaj Ą cego na sterylizacj Ę pomieszcze Ń , szkła laboratoryjnego i
podło Ż y, na których hodowa Ć mo Ż emy jeden, w danej chwili badany
mikroorganizm (lampy bakteriobójcze, pasteryzatory, sterylizatory); bezpieczn Ą
prac Ę z mikroorganizmami (komory z laminarnym obiegiem powietrza) i ich
hodowl Ę w okre Ś lonych temperaturach (termostaty);
• szkła laboratoryjnego, np. płytek Petrieg’o, kolb Erlenmayer’a, w których na
Ż nych podło Ż ach stały si Ę mo Ż liwe ró Ż ne sposoby izolacji i hodowli
mikroorganizmów;
• nowoczesnych technik mikroskopowych z wykorzystaniem mikroskopów o du Ż ej
rozdzielczo Ś ci i zwi Ą zków chemicznych pozwalaj Ą cych ró Ż nicowanie
mikroorganizmów lub fragmentów budowy ich komórki na drodze selektywnego
barwienia. Te ostatnie pozwoliły tak Ż e na sporz Ą dzanie specyficznych podło Ż y
(selektywnych, wybiórczych) wykorzystywanych do ró Ż nicowania i hodowli
Ż nych grup mikroorganizmów, badania ich wła Ś ciwo Ś ci biochemicznych i
wpływu na Ś rodowisko bytowania.
I.4. Kalendarium
XVI w.
- budowa mikroskopu zło Ż onego – Bracia Jensenowie
XVII w.
- budowa mikroskopu zło Ż onego, obserwacje komórek ro Ś linnych – Hook
- budowa mikroskopu i pierwsze obserwacje mikroorganizmów – A. v. Leeuwenhoek
XVIII w.
- opisy form bakterii i ich wydzielenie spo Ś ród pierwotniaków – M Ű ller
XIX w.
- pierwsza chemiczna teoria fermentacji – Gay-Lussac
- wykorzystanie pary wodnej pod ci Ś nieniem do wyjaławiania konserw –Appert
- wykrycie sprawcy krwisto Ś ci chleba i hostii ( Serratia marcescens ) – Bizio
- wykrycie j Ą dra komórkowego – Brown
- przypisanie bakteriom roli w niebieszczeniu mleka – Fuchs
- opisanie laseczki w Ą glika (Bacillus anthracis) – Davaine
- opisy fitopatogenicznych grzybów – De Bary
- obalenie teorii samorództwa, rozwój technik mikrobiologicznych, okre Ś lenie roli
mikroorganizmów w procesach fermentacyjnych, wprowadzenie szczepie Ń ochronnych
– L.Pasteur
- hodowla bakterii na podło Ż u stałym (ziemniak) – Fresenius
- frakcjonowana sterylizacja – Tyndall, Pra Ż mowski
- wprowadzeni barwienia bakterii barwnikami anilinowymi i stałych podło Ż y, badania nad
laseczk Ą w Ą glika ( Bacillus anthracis ), przecinkowcem cholery ( Vibrio cholerae ) i
pr Ą tkami gru Ź licy ( Mycobacterium tuberculosis ), ogłoszenie postulatów Kocha – Koch
- badania nad dro Ż d Ż ami - Hansen
- ulepszenie mikroskopu – aparat Abbego – Abbe
- wprowadzenie metody barwienia zło Ż onego – Gram
- opracowanie metody szczepie Ń ochronnych przeciwko w Ą glikowi, okre Ś lenie przyczyny
Ś luzowacenia cukru w cukrowniach ( Leuconostock mesenteroides ) i sposobu
zabezpieczenia roztworu cukru – Cie Ń kowski
- wpowadzenie filtrów bakteriologicznych Chamberlanda – Chamberland
- badanie procesów nitryfikacji i asymilacji azotu przez bakterie glebowe oraz izolacja
bakterii siarkowych, ekologia gleby – Winogradzki
- synteza kwasu cytrynowego przez grzyby z rodzaju Aspergillus – Wehmer
- wykrycie wirusa pryszczycy bydła – Frosch i L Ő fler
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin