Kurczak lub udka w miodzie.doc

(1375 KB) Pobierz

Kurczak na cebulce i miodzie

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Poziom trudności: łatwe

·         Koszty: tanie

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Kurczak na cebulce i miodzie - składniki

·         1 kg piersi z kurczaka

·         2 cebule duże

·         3 ząbki czosnku

·         1 łyżka stołowa miodu

·         2 całe surowe jajka

·         vegeta

·         maggi (lub pieprz i przyprawa gyros z Kotanyi - do smaku)

·         1 łyżka mąki pszennej

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         5 łyżek oleju

Kurczak na cebulce i miodzie - sposób przygotowania

1. Surowe piersi z kurczaka kroimy w małe kawałki. 2. Cebule kroimy w dużą kostkę. 3. Do miseczki dodajemy przeciśnięty czosnek, miód, jajka, przyprawy, olej i na końcu wrzucamy pokrojone surowe cebule. 4. Tę zaprawę mieszamy z surowym kurczakiem i mąką. 5. Dobrze jest całość odstawić na noc do lodówki, ale wersja ekspresowa (1 h) też jest super. 6. Całość piec w formie placuszków, tak długo jak kotlet. Przygotowanie tej potrawy trwa do 10 minut, czyli ,mniej niż ci się wydaje, a NAPRAWDĘ WARTO SPRÓBOWAĆ Można podawać jako danie główne lub przystawkę na ciepło. S M A C Z N E G O !!! :)

Udka w miodzie


Składnik

Logo

Ilość

Czego

udka z kurczaka

 

12

sztuk

masło

 

3/4

kostek

miód

 

1

sztuk

czosnek

 

3

ząbki

Cynamon

 

2

łyżek deserowych

musztarda

 

3

łyżek stołowych

Wykonanie:

Wymacerować udka dzień wcześniej w macerce z 3/4 k masła i mały słoik miodu rozpuścić w garnku dodać 3 ząbki czosnku przez praskę 2 łyżeczki cynamonu , 3 łyżki musztardy. do piekarnika na 200 stopni, podlewać wodą piec ok 40 min do miękkości.

 

Udka w miodzie

·         udka z kurczaka 10

·         sól

·         cebula

·         czosnek 2 ząbki

·         miód 6 łyżek

·         sos sojowy 12 łyżek

·         ocet balsamiczny 10 łyżek

·         brandy 6 łyżek

·         oliwa 10 łyżek

·         imbir starty

·         mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

Udka oprósz solą. Cebulę i czosnek posiekaj, dodaj miód, sos sojowy, ocet balsamiczny, brandy, olej i imbir.
Udka posmaruj glazurą i wstaw do lodówki na parę godzin. Udka przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz ok 1,5 godziny w 180 stopniach.
Glazurę z udek zagotuj, zagęść mąką i polej gotowe udka.

Udka w miodzie z cynamonem

W ten sposób można także przygotować filety z kurczaka, ale przed włożeniem do piekarnika należy owinąć filety w plasterki boczku, aby mięso nie było zbyt suche po upieczeniu.

·         udka z kurczaka 4 sztuki

marynata

·         olej 30 ml

·         ocet winny 15 ml

·         sos sojowy 15 ml

·         czosnek 2 ząbki

·         miód 25 ml

·         cynamon mielony 1/2 po łyżeczki

·         tymianek 1/2 po łyżeczki

·         imbir 1/2 po łyżeczki

·         musztarda 1/2 łyżeczki

·         sól do smaku

·         pieprz do smaku

Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Odstawić na 30 minut. Umyte udka dokładnie posmarować marynatą i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Piec w piekarniku w temp.około 200 stopni C do miękkości mięsa, co jakiś czas smarując marynatą.

Udka w miodzie

Składniki:

·         6 udek z kurczaka

·         8 łyżek sosu sojowego

·         2 łyżeczki octu

·         2 łyżki miodu

·         2 łyżki whisky

·         ½ cebuli

·         1 ząbek czosnku

·         1 łyżeczka startego imbiru

·         1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przyrządzenie:

Cebulę i czosnek drobno pokroić, dodać sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir.
Delikatnie posolone udka wymieszać z powyższą marynatą, włożyć do lodówki na kilka godzin.
Wyjąć udka i piec w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, około 90 minut, w 200°C, kilka razy przewracając.
Pozostałą marynatę gotować 5 minut, w razie potrzeby zagęścić mąką.

Podawać:

Z młodymi ziemniaczkami z wody polanymi ugotowaną marynatą.

Udka w miodzie z warzywami

Udka w miodzie z warzywami

Tę potrawę, gdybym tylko mogła, jadłabym na okrągło. Gorąco polecam, zwłaszcza tym co lubią lekko słodkawego kurczaka, a''la chińska kuchnia.

Składniki

dla 1 osoby

1 opakowanie warzyw do drobiu Hortex,
5 łyżek oleju,
3 udka kurczaka,
łyżka słodkiej mielonej papryki,
łyżka płynnego miodu,
sól, majeranek, kminek,
2 małe jabłuszka,
Opis przygotowania

czas przygotowania: do 60 min

1. Udka opłucz. Nasmaruj odrobiną tłuszczu formę żaroodporną ułóż w niej udka, oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika 200°C i piecz około 40 minut. Jabłuszka pokrój na ćwiartki, włóż do formy z udkami na 10 minut przed końcem pieczenia, wymieszaj z wytopionym tłuszczem, posyp odrobiną kminku. Na 5 minut przed końcem pieczenia udka posmaruj miodem wymieszanym z papryką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wysyp nierozmrożone warzywa Hortex. Smaż 7-9 minut. W trakcie smażenia od czasu do czasu mieszaj. Gotowe udka przełóż na półmisek, obok umieść warzywa i pieczone jabłuszka. Danie udekoruj papryczką chili.

Udka z kurczaka w sosie barbecue(BBQ) z chilli i miodem
Składniki

dla 4-6 osób

udka z kurczaka, 1,5 kg
miod, 6 lyzek
sos BBQ, 6 lyzek
starty imbir, 1 lyzka
sos sojowy, 1 lyzka
papryka chilli, 1 strak
zabek czosnku,
duze cebule, 2 sztuki
oliwa, 4 lyzki

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 60 min

1. Udka oplukac i osuszyc.Chilli po usunieciu pestek drobniutko pokroic, tak samo czosnek i cebule.
Miod wymieszac z sosemBBQ, sosem sojowym i imbirem.
Dodac chilli, czosnek i dymke.Sosem zalac udka i pozostawic na noc w lodowce.
2. Olejem wysmarowac blache.Ulozyc na niej osaczone z zalewy udka.Piec 40 minut w rozgrzanym do200 stopni piekarniku.

GLAZUROWANE UDKA
Składniki

dla 2-4 osób

udka kurczaka, 8 SZT
SLODKA PAPRYKA,
olej,
PLYNNY MIOD, 4 LYZKI
sol,
pieprz,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

Udka osolic, posypac pieprzem i papryka. Na patelni rozgrzac olej, wlozyc udka, podsmazyc z obu stron po 2-3 minuty. Zdjac z patelni , posmarowac miodem. Przelozyc do brytfanny i piec okolo 20 minut w temp. 200 C .

Udka kurczaka w miodzie
    Składniki:
4 udka z kurczaka, 1 łyżki Vegety, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, 2 łyżki miodu, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?
Udka obmyć wodą, natrzeć udka solą, pieprzem, Vegetą, przyprawą do kurczaka, polać miodem z każdej strony. Włożyć do lodówki na godzinę. Nasmarować blachę olejem, nastawić piekarnik na termoobieg i 170 stopni. Ułożyć udka na blasze i włożyć do piekarnika na 50 min.

 

Udka kurczaka z miodem i tabasco

4 udka kurczaka ze skórką, zielony sos tabasco, czerwony sos tabasco, 1/4 szklanki miodu, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy extra vergine, sól, pieprz

Umyte udka natrzeć solą, pieprzem i czerwonym tabasco. Odstawić. Wymieszać miód z octem, oliwą i zielonym tabasco. Na rozgrzanym grillu postawić specjalną aluminiowa tackę, nasmarować ja oliwą i ułożyć udka polane miodem z przyprawami. W czasie pieczenia polewać sosem spód udek i obrócić je kilka razy. Jeśli brak płynu uzupełnić białym winem. Piec ok.25 minut.

 

kurczę pieczone w miodzie 

udko i boczek 

Przygotowanie: 5min.

Oczekiwanie: 24 godz

Pieczenie: 1,5 godz.

Trudność: łatwy


Składniki
 

4 udka z kurczaka

 

 

15 dkg boczku wędzonego

 

 

miód

 

 

5 cebulek czerwonych

 

 

przyprawy (pieprz ziołowy,sól)

 

 

 

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

udka natrzeć miodem; zostawic na noc; następnego dnia miód spłukać, udka natrzeć przyprawami; dno naczynia żaroodpornego wyłożyuć plastrami boczku; na to układać udka; obłożyć udka boczkiem i cebulką, podlać odrobiną wody; piec 1-1,5 godz.

 

 

 

 

 

Miodowe udka kurczaka
Składniki:
4 udka kurczaka, 3 duże łyzki miodu, 1 łyżka chili, 1 l bulionu, 2-3 łyżeczki wody, sól.

Jak przyrządzić?
Udka posolić i odstawić na pół godziny. Miód oraz chili wymieszać (jeśli miód jest gęsty dodać troszkę wody). Posolone udka wymazać w miodzie (trudno się utrzymuje miód na mięsie, ale warto się pomęczyć). Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie tylko wrzucić na grill lub upiec na plasze podlewając bulionem np. warzywnym.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?
Najlepiej z ryżem i rodzynkami lub dowolną sałatką.

Uwagi:
Udka w takiej polewie są troszkę ooostre. Powodzenia.

 

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Smaczne i proste. Ich sekret tkwi w słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia - pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka są soczyste, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz. Opływają w sporej ilości smacznego sosu powstałego z glazury.
Do udek będą pasować ziemniaki (najlepiej młode, lekko oskrobane), ugotowane w wodzie. Mi bardzo smakowały polane właśnie pozostałą marynatą z pieczonych udek. Całkowity czas przygotowania i pieczenia kurczaka to 1 godzina i 40 minut. Przepis: Mustard & Honey Drumsticks, Easy Chicken, Marks&Spencer.

Udka kurczaka miodowo-musztardowe.


Składniki, 4 porcje:

8 udek kurczaka
natka pietruszki do posypania
1 kg ziemniaków

Glazura:

125 ml płynnego miodu
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin