Krem warzywny (Faza II)
Składniki: -Pierś z kurczaka/indyka lub inne mięso -Cebula -Kostka rosołowa -Przyprawy do smaku Do wyboru: -Brokuły -Pieczarki -Por -Cebula (więcej) Mięso gotujemy z pieprzem. W osobnym naczyniu dusimy posiekaną cebulę w odrobinie wody i z kostką rosołową, następnie wkładamy różyczki brokuła / pokrojone pieczarki / por / cebulę dolewamy wody, na tyle żeby dusić ( nie gotować) doprawiamy do smaku. Gdy będzie miękkie miksujemy. Mięso kroimy w większą kostkę, zalewamy kremem i dekorujemy łyżką serka homogenizowanego.
Creme a la Pieczarka (Faza II)
Składniki: -pieczarki -kostka rosołowa -cebulka -jogurt 0% Gotujemy pieczarki pokrojone w plasterki w odpowiedniej ilości wody z kostką rosołową, doprawiamy pieprzem, po ugotowaniu pieczarki odcedzone miksujemy razem z połwą surowej cebulki i kilkoma łyżeczkami jogurtu. Zmiksowaną masę dodajemy do wody, tak aby uzyskać gęstą ciecz.
Kurak pławiący się w porach na gęsto (Faza II)
Składniki: - pierś z kurczaka - por -przyprawy Gotujemy kurczaka, kiedy się zagotuje do małego garka odlewamy 2 szklanki chudego wywaru. Do wywaru wrzucamy cieńko pokrojonego pora, a jak będzie miękki to wyjmujemy pierś kurczaka, kroimy je na cienkie paski i wrzucamy do zupki. Dodajemy sól, pieprz i szczyptę vegety.
Flaki Dukanki (Faza II)
Składniki: -1 kg flaków wołowych(najlepiej parzone,krojone) -włoszczyzna -2 kostki rosołowe -pieprz -papryka ostra -papryka słodka -gałka muszkatołowa -majeranek -ew.3 łyżeczki mąki kukurydzianej Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (ja gotowałam 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie.
Cebulowa (Faza II)
Skłądniki: -1kg cebuli -kostka rosołowa -pieprz -jogurt naturalny 0% Cebulkę siekamy drobno i gotujemy w garnuszku z niedużą ilością wody i kostką rosołową. Jak się cebulka ugotuje wyławiamy ją i miksujemy mikserem na papkę. Potem dodajemy do wody w której się dotąd gotowała i zabielamy jogurtem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy.
Pomidorówka z pulpecikami (Faza II PW)
Zupka: - warzywa na rosołek - 1/3 kostki rosołowej - koncentrat pomidorowy albo pomidory albo (w moim przypadku) słoik przecieru pomidorowego robionego w domu bez żadnych dodatków. Wsad - pulpeciki z indyka - mięso mielone indycze (najlepiej w sklepie wybrać sobie chudą część i poprosić o zmielenie - wtedy wiesz co masz) - jajko - przyprawy wg uznania - cebula - pieczarki Robimy zupkę normalnie z dozwolonych składników. Potem możemy warzywa pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Dolewamy pomidory (koncentrat), przyprawiamy. Zupa jest pyszna bez zagęszczania ale jeżeli nie wytrzymacie to oczywiście jogurtem 0%. Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę (na odrobinie oliwy), przyprawy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy na patelence (na odrobinie oliwy). Bez bułki tartej mięsko jest dość płynne i trudno uformować z nich pulpety dlatego jaki kształt wyjdzie takie wyjdzie (w moim przypadku było to ufo). Jak już pulpeciki będą podsmażone wrzucamy je do zupki i dodajemy pokrojone pieczarki. Zupę można zrobić na dwa sposoby 1. Płynna zupa z pulpecikami 2. Pulpeciki z gęstym sosem pomidorowym Wszystko zależy od gęstości zupy.
Krem brokułowy
Robimy rosołek tak jak w przepisie o pomidorowej z pulpetami. Do rosołku dodajemy pokrojone (wtedy szybciej się gotują) brokuły. Jak już będzie wszystko gotowe to "blenderujemy" przestudzoną zupę (bo w gorącej blender może się stopić). Aby zupę zagęścić dodajemy jogurtu 0%.
pirania2504