Ciasta z jabłkami.odt

(16 KB) Pobierz

Zwykły placek z jabłkami

 

6 dużych jabłek obrać,zetrzeć na tarce w talarki,

wymieszać z 1 cukrem waniliowym,

1 łyżką kopiatą bułki tartej oraz odrobiną cynamonu.

 

½ kg mąki pomieszać z 1 proszkiem do pieczenia,

1 kopiata łyżka masła lub margaryny,2-3 jajka,

¼ szklanki cukru,1 cukier waniliowy,

trochę śmietany lub kwaśnego mleka

aby ciasto odchodziło od ręki.

Wyrobić ciasto,podzielić na 2 części,

rozwałkować jedną i położyć na posmarowaną

tłuszczem blachę.

Nałożyć jabłka,przykryć drugą częścią

rozwałkowanego ciasta.

Wierzch zwilżyć lekko wodą a następnie

podziurawić widelcem bardzo gęsto,

rzędami całe ciasto.

Piec w temp. 200 c ok 40 min.

Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

 

Ciasto z jabłkami

 

3 jajka,1/2 szklanki cukru - ubić

7 łyżeczek oleju,2 łyżki wody – dodać

i wymieszać,1 szklanka mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia -

wszystko razem dobrze wymieszać.

Wylać do tortownicy posmarowanej

tłuszczem i obsypanej bułką.

Na wierzch poukładać plasterki jabłek.

Piec w temp.180 c ok.20 min.

 

Szarlotka

 

4 małe bułeczki zalać ciepłym mlekiem(ok.1/2l)

jak dobrze nasiąkną utrzeć dodając do masy

2 żółtka,1 kg jabłek poszatkowanych na grubych

łezkach,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku

do pieczenia. Dobrze wymieszać i  na koniec

dodać ubitą na sztywno pianę.

Delikatnie zamieszać i wyłożyć

do posmarowanej tłuszczem i obsypanej

bułką tartą tortownicy .

Piec w temp. 200 c ok.30-40 min

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin