szarlotka z budyniem.docx

(10 KB) Pobierz

Składniki:

 

* 450 g mąki pszennej

 

* 250 g masła/margaryny (dałam 200g)

 

* 1 szklanka cukru pudru

 

* 1 jajko

 

* 2 żółtka

 

* 2 łyżki gęstej śmietany

 

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części. Jedna do lodówki, druga na 2 godz. do zamrażarki.

 

* 1,5 kg jabłek (dałam troszkę mniej)

 

* 2 budynie waniliowe bez cukru

 

* 4 łyżki cukru (potrzebne do budyniu)

 

* 750 ml mleka

 

* cukier puder do posypania

 

* kilka łyżek bułki tartej

 

Blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować do rozmiarów blaszki. Oprószyć bułką tarta (aby nie wchłaniało soku z jabłek). Jabłka obrać i pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.

 

Budynie ugotować wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na masę budyniową.

 

Piec ok 4o minut w temperaturze 190-180. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin