Kurki duszone.rtf

(1 KB) Pobierz

 

Kurki duszone

 

Składniki

 

1 kg kurek

1 cebula

100 g masła

125 ml rosołu lub wody

125 ml śmietany

2 łyżki kaperku drobno pokrojonego

sól, pieprz

 

Do podania:

ziemniaki pureé

Opis i przyrządzanie

 

Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wrzucić do dużej ilości wrzącej wody i gotować przez 7 minut od momentu zagotowania. Odcedzić.

 

Małe kurki przekroić, na pół, a większe na 4 części. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać masło, włożyć grzyby i smażyć przez 10 minut.

 

Dodać posiekaną cebulę, koperek, sól i pieprz. Wlać rosół lub wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić śmietaną i gotować tak długo, aż powstanie gęsty sos.

 

Kurki podawać gorące z ziemniakami pureé.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin