Jabłkowa zapiekankaDla 5 osób 750 dag jabłek 3/4 l mleka 5 jajek 200 g cukru pudru łyżka masła przygotowanie: 10 minutpieczenie: 45 minut Naczynie do zapiekania posmarować dokładnie masłem. Jabłka obrać, jedno odłożyć, resztę pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, a następnie owoce pokroić na dość grube plastry. Kawałki jabłek ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu. Do miski wbić jedno całe jajko i cztery żółtka. Dodać mleko, i 2/3 cukru pudru. Dobrze wymieszać, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Masę wylać na jabłka, a na środku naczynia umieścić cały owoc. Piec około 45 minut na małym ogniu. Pod koniec pieczenia jabłka posypać resztą cukru pudru, tak aby na powierzchni utworzyła się brązowa skorupka. RADY: - jabłka, z których przyrządza się deser powinny być lekko kwaśne - aby zapiekane owoce była bardziej aromatycźne, można je posypać cynamonem lub do masy z mleka i cukru dodać kilka goźdźików - z białek, które źostaną po prźygotowaniu potrawy można zrobić bezy: 3 białka ubić, dodając stopniowo 30 dag cukru, uformować ciastecźka i suszyć w letnim piekarniku, nie rumieniąc.
agaaga268