Ryż curry1 szklanka ryżu,2 cebule (20 dag),2 łyżki oleju,sól,2 jabłka (20 dag),1 łyżeczka curry,1/2 szklanki śmietany,1 jajo,1 łyżka tłuszczu do naczyniaRyż wypłukać, wsypać do 3 l osolonej wrzącej wody, ugotować bez przykrycia na półmiekko (10 min), osączyć. Cebulę drobno posiekać i poddusić na oleju nie rumieniąc. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce, dodać do cebuli, chwilę razem przesmażyć, zdjąć z ognia, wsypać curry, wlać połowę śmietany, posolić. Wymieszać z ryżem, włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, polać pozostałą śmietaną roztrzepana z jajem i lekko posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
joly