Papryka faszerowana po sycylijskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.4 papryki zolte,6 pomidorow,oliwa do wysmarowania formy.Farsz:500 g mielonej chudej wolowiny,1 duza cebula,3 zabki czosnku,1 mala, ostra czerwona papryczka,1 peczek siekanej zielonej pietruszki,2/3 peczka siekanej zielonej bazylii,3 lyzki tartej bulki,3 lyzki wymoczonych i odcisnietych rodzynkow,12 wypestkowanych i drobno pokrojonych czarnych oliwek,12 obranych i posiekanych slodkich migdalow,100 ml oliwy,sol, pieprz.1. Papryki oplukac, usunac z nich szypulki (odciac je z gorna czescia papryki,nie wyrzucac), wypestkowac, oplukac ponownie i ulozyc na serwecie, by obeschly.2. Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac, po czym podsmazyc na silnie rozgrzanej oliwie. Dodac tarta bulke i smazyc dalej poki sie nie zrumieni. Dodac umyta, wypestkowana i drobno pokrojona ostra papryczke, migdaly i rodzynki. Podsmazac 2 min. Dodac mieso oraz pozostale skladniki farszu. Osolic,dodac pieprz i dobrze wymieszac. Farszem tym napelniac papryki.3. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac, wypestkowac i pokroic w cwiartki.4. Nafaszerowane papryki ukladac na dnie posmarowanego oliwa, zaroodpornego naczynia, zachowujac miedzy nimi spore odstepy, ktore wypelnic pomidorami.5. Skropic wszystko oliwa i zapiekac 1 godz. w nagrzanym do temp. 190żC piekarniku. Podawac gorace, przybrane "dekielkami" (odcietymi wczesniej gornymiczesciami papryk).Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 64.
joly