Kotlety z kartofliPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.1,2 kg kartofli,3 lyzki maki,2 jaja,1 zoltko,2 lyzki smietany lub masla,sol, pieprz, galka muszkatolowa,maka, jajo, tarta bulka do panierowania,tluszcz do smazenia.1. Kartofle ugotowac lub upiec, ostudzic. Z upieczonych kartofli zdjac skorke.Zemlec, dodac make, jaja, zoltko, smietane lub maslo, sol, pieprz i szczypte galki. Wymieszac, formowac kotlety lub krokiety.2. Panierowac kotlety w mace, jaju i tartej bulce. Smazyc z obu stron na rozgrzanym tluszczu. Podawac z sosem grzybowym.- Do masy kartoflanej mozna dodac: 1 cebule posiekana i podsmazona na maslelub 1 lyzke drobno pokrojonej zielonej pietruszki lub koperku, 40 g ugotowanych i posiekanych suszonych grzybow lub 150 g pieczarek posiekanych i podsmazonych na masle albo 100 g posiekanej szynki lub bekonu, 100 g utartegozoltego sera, parmezanu, bryndzy albo 150 g twarogu roztartego z dodatkiempodsmazonej cebuli, 500 g filetow anchois, wedzonego lososia lub posiekanegosledzia.- Kotlety mozna tez przyrzadzic z marchewki i ugotowanego ryzu: 500 g marchewki udusic na masle i zemlec ze 100 g ryzu i 1 lyzka zielonej pietruszki. Dodac 1 zoltko, sol, pieprz i odrobine cukru. Uformowac okragle kotleciki, obtoczyc w mace, smazyc na goracym tluszczu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 27.
joly