Kotleciki ze szpinakuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.750 g szpinaku,150 g wedzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki,2 jaja,4 kromki bialego chleba,100 g tartej bulki,100 ml bulionu miesnego,1 lyzka masla,1 lyzka maki,szczypta galki muszkatolowej,sol, pieprz,100 g masla do smazenia,2 lyzki oliwy do smazenia,2 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki.1. Szpinak przebrac, odrzucic szypulki i umyc. Ugotowac w duzej ilosci osolonego wrzatku (10 min), odcedzic i odcisnac.2. Make zasnazyc z 1 lyzka masla, rozprowadzic bulionem, dodac ugotowany szpinak, osolic i podsmazac, poki nie zgestnieje, ciagle mieszajac.3. Chleb obrac ze skorki i zasmazyc na 2 lyzkach rozgrzanej oliwy z obu stronna jasnozloty kolor. Osaczyc z nadmiaru tluszczu i pokroic w drobna kostke.4. Zasmazony szpinak polaczyc z tarta bulka, surowymi jajami i pokrojonymigrzankami. Dodac sol, pieprz i szczypte galki muszkatolowej i wymieszac.5. Z masy tej uformowac 8 okraglych, plaskich kotletow. Smazyc je na rozgrzanymmasle, po 5 min z kazdej strony, po czym zdjac z ognia i odstawic w cieplemiejsce. Na tluszczu ze smazenia kotletow zrumienic plastry boczku na jasnobrazowy kolor.6. Kotleciki ulozyc na polmisku, na kazdym z nich umiescic plasterek jaja ismazony boczek.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 60.
joly