Korzen lopianu a la kimpira.doc

(20 KB) Pobierz
Korzen lopianu a la kimpira

Korzen lopianu a la kimpira
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
200 g korzenia lopianu,
100 g marchwi,
1 ostra papryczka,
2 lyzki bialego sezamu,
2 lyzki cukru,
woda,
1,5 lyzki sosu sojowego,
1 lyzka oleju.

1. Korzen lopianu oczyscic, obrac ze skorki nozem, pociac na kawalki o dlugosci
4 cm, a nastepnie na cieniusienkie paseczki o grubosci zapalki, (moczyc
przez 24 godz. w zimnej wodzie, zmieniajac ja kilkakrotnie - zbiera substancje niesmaczne i niezdrowe), zalac na krotko wrzatkiem i odcedzic. Wysuszyc
na sciereczce.
2. Pociac marchew tak jak lopian. Na patelni uprazyc ziarno sezamu, az zacznie
wydzielac zapach.
3. Na lyzce oleju usmazyc pokrojona na male kawaleczki ostra papryczke.
4. Na tym samym tluszczu usmazyc rownomiernie korzen lopianu.
5. Dodac marchew, dalej smazyc, az bedzie elastyczna, a olej sie wchlonie.
6. Wlac na to sos sojowy, dodac cukier i 2 lyzki wody, dalej gotowac razem,
mieszajac, az sie sos sojowy dobrze wchlonie.
7. Wsypac ziarno sezamowe, gotowac do calkowitego odparowania wody.
8. Podawac jako dodatek jarzynowy.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 80.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin