Francuski placek warzywny4 porcje: 10 czubatych łyżek mąki (20 dag), 5 płaskich łyżek masła lub margaryny (10 dag), 6 jajek, po 50 dag czerwonej i zielonej papryki, 2 cebule, 3/4 kg pomidorów bez skórki, 15 dag żółtego sera (tylżyckiego), po 1 pęczku bazylii i tymianku (lub po 1 łyżce suszonych ziół), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, tłuszcz do formy. Zagnieść mąkę z zimnym tłuszczem, 1/2 łyżeczki soli i 5 łyżkami zimnej wody. Przykryć, wstawić na 30 minut do lodówki. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobną kostkę,czosnek posiekać. Oczyścić paprykę, opłukać, pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku olej, zeszklić czosnek i cebulę. Wrzucić paprykę, dusić razem. Utrzeć połowę żółtego sera. Wymieszać z jajkami, rozdrobnionymi pomidorami (wcześniej osączyć) i drobno posiekanymi ziołami. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie, wyłożyć nasmarowaną tłuszczem żaroodporną formę (o średnicy 25 cm). Wypełnić warzywami, polać sosem pomidorowym. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Przykryć pokrojoną w paski resztą sera, zapiekać 5 minut. "Świat Kobiety"
joly