Przenośniki taśmowe - Izabela Tupik.odt

(8231 KB) Pobierz

UNIWERSYTET ROLNICZY

IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE

 

 

 

 

WYDZIAŁ INZYNIERII PRODUKCJI I ENERGETYKI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izabela Tupik

 

 

Przenośniki taśmowe w transporcie żywności – przegląd konstrukcji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praca inżynierska napisana

W Katedrze Inżynierii Rolniczej i Informatyki

pod kierunkiem

 

Prof. dr hab. Stanisława Kokoszki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KRAKÓW 2011

 

 

Imię i nazwisko Autora pracy

Izabela Tupik

Imię i nazwisko Promotora pracy

Stanisław Kokoszka

Wydział + kierunek studiów

Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki

Technika Rolnicza

Katedra / Zakład

Instytut Inżynierii Mechanicznej i Agrofizyki

Nadawany tytuł

Inżynier

Tytuł pracy w języku polskim

Przenośniki taśmowe w transporcie żywności – przegląd konstrukcji

Słowa kluczowe (maksymalnie 5 słów)

Przenośnik, transport, konstrukcja, przemysł spożywczy

Streszczenie pracy

(maksymalnie 1 200 znaków)

Przenośnik jest urządzeniem transportu wewnętrznego, stosowany w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją żywności. Najczęściej stosowane są przenośniki taśmowe ze względu na wiele zalet np.: uniwersalność, prosta konstrukcja, wysoka wydajność itp.

Istnieje wiele różnych konstrukcji przenośników taśmowych. Ze względu na rodzaj taśmy są to: przenośniki z taśmą elastyczną gumowo – tkaninową, z taśmą metalową z taśmą siatkową, z taśmą modularną, przenośniki taśmowo – rurowe.

Ponieważ żywność jest ładunkiem łatwo ulegającym zniszczeniu, przenośnikom stawia się szczególne wymagania, takie jak zawarte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r.

Celem pracy jest przegląd rozwiązań konstrukcyjnych przenośników taśmowych.

Przegląd rozpoczynamy od analizy elementów konstrukcyjnych przenośnika.

Następnie analizowane są rozwiązania konstrukcyjne całych przenośników.

Ostatnim rozdziałem jest przedstawienie kierunków rozwoju konstrukcji przenośników.

 

Tytuł pracy w języku angielskim

Conveyor system to transport food - design review

Słowa kluczowe (maksymalnie 5 słów)

Conveyor, transport, construction, food industry

Streszczenie pracy

(maksymalnie 1 200 znaków)

 

The conveyor is a device handling, for use in enterprises engaged in food production. Most conveyors are used because of the many advantages such as: flexibility, simple construction, high efficiency etc.

There are many different designs of belt conveyors. Due to the nature of the tape are: conveyor belt with a flexible rubber - cloth, metal tape mesh tape with a modular belt conveyors Band Pipe.

Because the food is easily-damaged cargo, conveyors puts the particular requirements, such as those contained in the Decree of the Minister of Health of 19 December 2002

Aim of this study is to review design solutions conveyor.

The review begins with an analysis of structural elements of the conveyor.

Then analyzed the entire conveyor design solutions. The final chapter is to present the future direction of conveyor construction.

 

 

Spis Treści

 

1. WSTĘP...........................................................................................

 

1. 1. Wprowadzenie........................................................................

 

1.2. Żywność jako ładunek.............................................................

 

1. 3. Cel pracy.................................................................................

 

2. Przegląd konstrukcji przenośników................................................

 

2. 1. Elementy konstrukcyjne przenośników taśmowych...............

 

2. 2. Przegląd konstrukcji...............................................................

 

2.3. Kierunki rozwoju konstrukcji..................................................

 

3. Podsumowanie................................................................................

 

4. Literatura.........................................................................................

 

5. Spis rysunków i tabel......................................................................

1. Wstęp

 

1.1. Wprowadzenie

 

Przenośnik – jest to środek transportu wewnętrznego, przeznaczony do przemieszczania materiałów różnego rodzaju (sypkich, drobnych, ładunków jednostkowych) po określonym torze. [www.pl.wikipedia.org]

 

Przenośnik taśmowy jest urządzeniem transportu bliskiego o charakterze ciągłym. Głównym elementem transportowym jest taśma, za pomocą której następuje przemieszczanie ładunków. Przenośniki wykorzystywane są tam, gdzie transport kołowy jest utrudniony lub mniej ekonomiczny. Często mylony z taśmociągiem, który jest układem szeregowo połączonych przenośników taśmowych. [www.pl.wikipedia.org]

 

Ze względu na rodzaj taśmy przenośniki dzielą się na:

a) przenośniki z taśmą elastyczną:

– taśmą gumowo – tkaninową,

b) przenośniki z taśmą metalową:

– z taśmą siatkową.

c) przenośniki z taśmą modułową (płytkowe).

d) przenośniki taśmowo – rurowe.

[Goździecki, Świątkiewicz H. 1979],

[www.amsort.pl],

[http://foresight.cuprum.wroc.pl]

 

 

1.2. Żywność jako ładunek

 

Żywność jest ładunkiem szczególnego przeznaczenia i szczególnego traktowania, jako że bez zapewnienia odpowiednich warunków transportu łatwo niszczy się i psuje. W związku z tym urządzeniom służącym do ich transportu stawia się szczególne wymagania mające na celu zapewnienie zachowania jakości podczas transportu.

Stąd też zagadnienia związane z transportem żywności są ważne i znajdują uzasadnienie w przepisach i wytycznych.

Wymagania stawiane środkom transportu zawarte są w Rozporządzeniu Ministra Transportu z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności. (Dz. U. z dnia 10 lutego 2003 r.)

Rdz. 1. Żywność powinna być przewożona specjalistycznymi środkami transportu, przeznaczonymi wyłącznie do transportu artykułów spożywczych, a więc posiadającymi odpowiednią konstrukcję i wyposażenie.

Jeżeli żywność będzie przewożona innymi środkami transportu, powinny być w nich dokonane zmiany konstrukcji i wyposażenia, przystosowujące je do przewozu żywności.

Rdz. 2. Środki transportu bezwzględnie powinny być utrzymywane w stanie technicznym możliwie jak najlepszym, aby zabezpieczyć żywność przed uszkodzeniami i zanieczyszczeniem i zapewnić zachowanie odpowiedniej jakości. Powinny posiadać powierzchnię ładunkową, przystosowaną do rodzaju przewożonej żywności i konstrukcję, która pozwala na łatwe utrzymanie czystości.

Środki transportu powinny być odpowiednio oznakowane. Należy trwale umieścić na zewnętrznej powierzchni informacji na temat przeznaczenia środka oraz wymagań przepisów ruchu drogowego.

Rdz. 3. Artykuły żywnościowe powinny być rozmieszczone i zabezpieczone w taki sposób, aby nie doszło do ich zanieczyszczenia lub uszkodzenia.

Pojemniki służące do przewozu żywności, mogą być używane przewozu innych artykułów niż żywność, pod warunkiem, że pomiędzy przewozami będą czyszczone lub dezynfekowane, aby zapobiec zanieczyszczeniom żywności. [www.lex.pl]

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin