Śmietanowiec z truskawkami
Składniki:
- 3 różnokolorowe galaretki
- 2 kubki (400ml) śmietanki 18 % ( dałam 12%)
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 50 g żelatyny
- ok. 0,5 szkl. gorącej wody ( do namoczenia żelatyny)
– truskawki
Dwie galaretki przygotować nieco wcześniej,każdą rozpuścić w ok. 1-1,5 szkl. wody.
Gdy stężeją pokroić w kostkę.
Żelatynę namoczyć w gorącej wodzie. Mleko zagotować, rozpuścić w nim namoczoną wcześniej żelatynę, dodać cukier i wymieszać .
Gdy masa wystygnie dolać śmietankę, a następnie wsypać pokrojone galaretki , szybko wymieszać i wylać na blaszkę ,gdyż z każdą chwilą masa będzie bardziej gęsta ! .
Na wierzch ułożyć truskawki i całość zalać trzecią tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na kilka godzin ,aby deser stężał.
LODOWIEC
3 paczki okrągłych biszkoptów3 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowepuszka ananasów w plastrachkrem do karpatki250 g masła
Ugotować krem do karpatki zgodnie z przepisem na opakowaniu (najczęściej jedna paczka przeznaczona jest na 0,5 l mleka). Odstawić do wystygnięcia. Aby na budyniu nie zrobiła się gruba warstwa kożuchu, przykryć wierzch folią. Kiedy przestygnie, utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń, za każdym razem dokładnie ucierając. Ugotować jedną galaretkę i po lekkim przestudzeniu szybko zamaczać w niej biszkopty, które od razu poukładać w wyłożonej folią tortownicy. Kiedy pierwsza warstwa ciastek pokryje cały spód, tortownicę wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozłożyć pierwszą połowę kremu, na którą znowuż wyłożyć warstwę biszkoptów pomaczanych w galaretce. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na 5-10 minut. Następnie na ciastach umieścić drugą warstwę kremu i przykryć ją kolejnymi biszkoptami, zamaczanymi w galaretce. Coraz bardziej wypełnioną składnikami ciasta tortownicę włożyć do lodówki.Ugotować dwie galaretki, ostudzić i odstawić do lodówki. Kiedy zaczną tężeć, rozłożyć na ostatniej warstwie biszkoptów plastry ananasów i oblać je galaretką. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Ciekawym rozwiązaniem jest oddzielenie 3 łyżek od drugiej połówki kremu, dodanie do nich 1 łyżki kakao i wyłożenie cieniutkiej warstewki na jasnej masie tuż przed ułożeniem ostatniej warstwy biszkoptów. Innym urozmaiceniem jest dodanie 1,5 łyżki kakao do całej drugiej połowy maślano-budyniowej masy.
Zamiast gotowego kremu do karpatki można użyć tego, zrobionego samodzielnie. Do jego wykonania będzie potrzebne:
- 5 żółtek- ¾ szklanki cukru- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy- 1 szklanka mleka- 250 g masła
Żółtka utrzeć w garnku z cukrem i budyniem. Mleko zagotować i powoli wlać do żółtek ciągle mieszając. Masę zagotować na małym płomieniu nieustannie mieszając. Odstawić do wystygnięcia.Utrzeć z rozkręconym dobrze masłem.
Lodowiec I
Masa:
5 żółtek
½ szklanki cukru
½ łyżki budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
25 dag masła
2 łyżki kakao
Ponadto:
1 opakowanie biszkoptów (15 dag)
bakalie
gorzka czekolada
1 galaretka wiśniowa
dowolne owoce do dekoracji
Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, i do gotującego się mleka wlać masę z żółtek, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, i dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Gotową masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Dno średniej wielkości tortownicy wyłożyć biszkoptami (biszkopty można nasączyć dowolnym ponczem np. przegotowana woda + sok z cytryny). Na biszkopty wyłożyć ciemną masę i posypać ją pokrojoną w kosteczki czekoladą i bakaliami. Następnie rozłożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nie jasną masę. Na jasnej masie rozłożyć dowolne owoce np. wydrylowane wiśnie i zalać tężejącą galaretką, przygotowaną wcześniej według przepisu na opakowaniu.
Całość włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
Lodowiec II
KREM:5 żółtekszklanka mlekaszklanka cukru3 czubate łyżeczki budyniu waniliowegoMleko z cukrem zagotować, dodać roztrzepane żółtka z odrobiną ciepłego mleka, dodać budyń rozrobiony z mlekiem(odlać trochę z tej szklanki). Zagotować aż będzie gęste.Następnie do tej masy dodać kostkę masła. Podzielić krem na dwie części do jednej dodać kakao. Dwie paczki biszkoptów1 galaretka cytrynowa2 galaretki wiśniowewiśnieBiszkopty maczać w ostudzonej galaretce cytrynowej i rozkładać w formie dno oraz po bokach, na to położyć ciemną masę, potem owoce, znowu biszkopty, biała masa, wiśnie, na wierzch galaretka wiśniowa.
• 0,5kg sera
• 1 szklanka cukru pudru (niepełna)
• 1 masło roślinne
• 2 galaretki
• 1 łyżeczka żelatyny
• rodzynki
• brzoskwinie
• 2 paczki biszkoptów
Przepis: Ser zmielić 3 razy, dodać cukier, masło - utrzeć. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i żelatynę (do szklanki wlać gorącą wodę i wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać 0 1/3 szklanki). Formę wyłożyć papierem, poukładać biszkopty, skropić herbatą (z czajniczka), położyć ser ciemny. Na ser ciemny znowu biszkopty i rodzynki, zalać galaretką. Następnie ser biały. Owoce pokroić w plastry i poukładać na warstwie sera białego, posypać rodzynki i zalać galaretką.
• 7 paczek herbatników
• 2 budynie waniliowe
• 1 galaretka cytrynowa
• masło lub margaryna
• 1/2 litra mleka
• puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotować 3 godziny na wolnym ogniu) lub puszka masy krówkowej (podgrzać)
• 1/2 litra śmietany kremówki (najlepiej tortowa lub Piątnica 36%)
Przepis na 3 bit:
Pierwsza warstwa - herbatniki, druga warstwa - na mleku ugotować 2 budynie. Do gotowanego gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Zimny budyń ukręcić z masłem lub margaryną. Trzecia warstwa - herbatniki, czwarta warstwa - karmel, piąta warstwa - herbatniki, szósta warstwa - ubita śmietana z 2 łyżkami cukru pudru. Wierzch posypać wiórkami czekolady.
T I R A M I S U
Składniki:500 g Mascarpone 5 żółtek50 g cukru pudru200 g biszkoptów podłużnych1,5 szklanki mocnej kawy z ekspresu50 ml Amaretto (likier migdałowy)4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao albo 2 łyżki kakao i 50 g gorzkiej czekoladycukier waniliowy
Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieram mikserem kilka minut (wcześniej myję jajka i oblewam wrzątkiem). Do kremu dodaję po łyżce mascarpone i miksuję, aż dodam cały serek. Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewam do miseczki i dolewam likier amaretto. Połowę biszkoptów zanurzam po jednym na moment w kawie i układam w szklanej, prostokątnej formie (robię to bardzo szybko, żeby zbyt nasączone biszkopty nie rozpadły się). Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładam równomiernie połowę kremu i na wierzchu posypuję przez siteczko kakao. Teraz znów szybko powtarzam zabawę z biszkoptami błyskawicznie zanurzanymi w kawie i układam z nich drugie piętro, na to daję drugą połowę kremu, posypuję kakao i gotowe ale…. domowe łakomczuchy muszą poczekać bo teraz ten pyszny deser przykrywam folią i władam do lodówki na min. cztery godziny. Jeśli jest potrzebny szybciej, robię go w pucharkach, można też przygotować dzień wcześniej.Tuż przed podaniem, kroję Tiramisu na kwadraty gorącym nożem i posypuję po wierzchu kakao lub startą gorzką czekoladą – wystarczy dla 6 – 8 osób.
sewulka