Ciasta bez pieczenia.odt

(1123 KB) Pobierz

Śmietanowiec z truskawkami

 



Składniki:

 

- 3 różnokolorowe galaretki

- 2 kubki (400ml) śmietanki 18 % ( dałam 12%)

- 2 szklanki mleka

- 3/4 szkl. cukru

- 50 g żelatyny

- ok. 0,5 szkl. gorącej wody ( do namoczenia żelatyny)

                                    truskawki

 

Dwie galaretki przygotować nieco wcześniej,każdą  rozpuścić w ok. 1-1,5 szkl. wody.

Gdy stężeją pokroić w kostkę.

Żelatynę namoczyć w gorącej wodzie. Mleko zagotować, rozpuścić w nim namoczoną wcześniej żelatynę, dodać cukier i wymieszać .

Gdy masa wystygnie dolać  śmietankę, a następnie wsypać pokrojone galaretki , szybko wymieszać  i wylać na blaszkę ,gdyż z każdą chwilą masa będzie bardziej gęsta ! .

Na wierzch ułożyć truskawki i całość zalać trzecią tężejącą galaretką.

Wstawić do lodówki na kilka godzin ,aby deser stężał.

 

 

LODOWIEC

 

 



Składniki:

3 paczki okrągłych biszkoptów
3 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
puszka ananasów w plastrach
krem do karpatki
250 g masła

 

Ugotować krem do karpatki zgodnie z przepisem na opakowaniu (najczęściej jedna paczka przeznaczona jest na 0,5 l mleka). Odstawić do wystygnięcia. Aby na budyniu nie zrobiła się gruba warstwa kożuchu, przykryć wierzch folią. Kiedy przestygnie, utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń, za każdym razem dokładnie ucierając.

Ugotować jedną galaretkę i po lekkim przestudzeniu szybko zamaczać w niej biszkopty, które od razu poukładać w wyłożonej folią tortownicy. Kiedy pierwsza warstwa ciastek pokryje cały spód, tortownicę wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozłożyć pierwszą połowę kremu, na którą znowuż wyłożyć warstwę biszkoptów pomaczanych w galaretce. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na 5-10 minut. Następnie na ciastach umieścić drugą warstwę kremu i przykryć ją kolejnymi biszkoptami, zamaczanymi w galaretce. Coraz bardziej wypełnioną składnikami ciasta tortownicę włożyć do lodówki.

Ugotować dwie galaretki, ostudzić i odstawić do lodówki. Kiedy zaczną tężeć, rozłożyć na ostatniej warstwie biszkoptów plastry ananasów i oblać je galaretką. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.

Ciekawym rozwiązaniem jest oddzielenie 3 łyżek od drugiej połówki kremu, dodanie do nich 1 łyżki kakao i wyłożenie cieniutkiej warstewki na jasnej masie tuż przed ułożeniem ostatniej warstwy biszkoptów. Innym urozmaiceniem jest dodanie 1,5 łyżki kakao do całej drugiej połowy maślano-budyniowej masy.

Zamiast gotowego kremu do karpatki można użyć tego, zrobionego samodzielnie. Do jego wykonania będzie potrzebne:

- 5 żółtek
- ¾ szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 250 g masła

Żółtka utrzeć w garnku z cukrem i budyniem. Mleko zagotować i powoli wlać do żółtek ciągle mieszając. Masę zagotować na małym płomieniu nieustannie mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Utrzeć z rozkręconym dobrze masłem.

 

Lodowiec I

 



Masa:

5 żółtek

½ szklanki cukru

½ łyżki budyniu waniliowego

1 szklanka mleka

cukier waniliowy

25 dag masła

2 łyżki kakao

Ponadto:

1 opakowanie biszkoptów (15 dag)

bakalie

gorzka czekolada

1 galaretka wiśniowa

dowolne owoce do dekoracji

 

Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, i do gotującego się mleka wlać masę z żółtek, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie ostudzić.

 

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, i dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Gotową masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.

 

Dno średniej wielkości tortownicy wyłożyć biszkoptami (biszkopty można nasączyć dowolnym ponczem np. przegotowana woda + sok z cytryny). Na biszkopty wyłożyć ciemną masę i posypać ją pokrojoną w kosteczki czekoladą i bakaliami. Następnie rozłożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nie jasną masę. Na jasnej masie rozłożyć dowolne owoce np. wydrylowane wiśnie i zalać tężejącą galaretką, przygotowaną wcześniej według przepisu na opakowaniu.

 

Całość włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.

 

 

Lodowiec II

 

KREM:
5 żółtek
szklanka mleka
szklanka cukru
3 czubate łyżeczki budyniu waniliowego
Mleko z cukrem zagotować, dodać roztrzepane żółtka z odrobiną ciepłego mleka, dodać budyń rozrobiony z mlekiem(odlać trochę z tej szklanki). Zagotować aż będzie gęste.
Następnie do tej masy dodać kostkę masła. Podzielić krem na dwie części do jednej dodać kakao.

Dwie paczki biszkoptów
1 galaretka cytrynowa
2 galaretki wiśniowe
wiśnie

Biszkopty maczać w ostudzonej galaretce cytrynowej i rozkładać w formie dno oraz po bokach, na to położyć ciemną masę, potem owoce, znowu biszkopty, biała masa, wiśnie, na wierzch galaretka wiśniowa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lodowiec III

 



 

Składniki:

       0,5kg sera

       1 szklanka cukru pudru (niepełna)

       1 masło roślinne

       2 galaretki

       1 łyżeczka żelatyny

       rodzynki

       brzoskwinie

       2 paczki biszkoptów

Przepis: Ser zmielić 3 razy, dodać cukier, masło - utrzeć.
 
Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i żelatynę (do szklanki wlać gorącą wodę i wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać 0 1/3 szklanki).
 
Formę wyłożyć papierem, poukładać biszkopty, skropić herbatą (z czajniczka), położyć ser ciemny.
 
Na ser ciemny znowu biszkopty i rodzynki, zalać galaretką. Następnie ser biały.
 
Owoce pokroić w plastry i poukładać na warstwie sera białego, posypać rodzynki i zalać galaretką.

 

 

 

 

 

 

 

3 bit

 



 

Składniki:

      7 paczek herbatników

      2 budynie waniliowe

      1 galaretka cytrynowa

      masło lub margaryna

      1/2 litra mleka

      puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotować 3 godziny na wolnym ogniu) lub puszka masy krówkowej (podgrzać)

      1/2 litra śmietany kremówki (najlepiej tortowa lub Piątnica 36%)

Przepis na 3 bit:

Pierwsza warstwa - herbatniki, druga warstwa - na mleku ugotować 2 budynie. Do gotowanego gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Zimny budyń ukręcić z masłem lub margaryną. Trzecia warstwa - herbatniki, czwarta warstwa - karmel, piąta warstwa - herbatniki, szósta warstwa - ubita śmietana z 2 łyżkami cukru pudru. Wierzch posypać wiórkami czekolady.

 

 

 

 

 

 

 

T I R A M I S U



Składniki:
500 g Mascarpone
5 żółtek
50 g cukru pudru
200 g biszkoptów podłużnych
1,5 szklanki mocnej kawy z ekspresu
50 ml Amaretto (likier migdałowy)
4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao albo 2 łyżki kakao i 50 g gorzkiej czekolady
cukier waniliowy

Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieram mikserem kilka minut (wcześniej myję jajka i oblewam wrzątkiem). Do kremu dodaję po łyżce mascarpone i miksuję, aż dodam cały serek. Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewam do miseczki i dolewam likier amaretto. Połowę biszkoptów zanurzam po jednym na moment w kawie i układam w szklanej, prostokątnej formie (robię to bardzo szybko, żeby zbyt nasączone biszkopty nie rozpadły się). Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładam równomiernie połowę kremu i na wierzchu posypuję przez siteczko kakao. Teraz znów szybko powtarzam zabawę z biszkoptami  błyskawicznie zanurzanymi w kawie i układam z nich drugie piętro, na to daję drugą połowę kremu, posypuję kakao i gotowe ale…. domowe łakomczuchy muszą poczekać bo teraz ten pyszny deser przykrywam folią i władam do lodówki na min. cztery godziny. Jeśli jest potrzebny szybciej, robię go w pucharkach, można też przygotować dzień wcześniej.Tuż przed podaniem, kroję Tiramisu na kwadraty gorącym nożem i posypuję po wierzchu kakao lub startą gorzką czekoladą – wystarczy dla 6 – 8 osób.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin