PRZETWORY Z OWOCÓW
· gruszki 1,5 kg
· cukier 75 dag
· sok z cytryny z 1 szt
· wanilia 1 laska
· goździki kilka szt
· brandy lub rum 1 kieliszek
· woda 1 szkl
Do garnka wsypać cukier, wlać wodę, zagotować, wrzucić pokrojoną wanilię i goździki.Gotować kilka minut na małym ogniu, wyjąć przyprawy.Gruszki umyć, pokroić na połówki, obrać, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.Wrzucić na gorący syrop, gotować na małym ogniu, aż owoce staną się przezroczyste.Wlać brandy, delikatnie wymieszać, chwilę razem smaży.Przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć.
· maliny
· cukier drobny kryształ
Czyste (nie płukane) lub w razie potrzeby opłukane, pozbawione zanieczyszczeń maliny ogrodowe lub leśne miesza się z drobnokrystalicznym cukrem w ilości - 0,20—0,25 kg (maliny ogrodowe),- lub 0,30—0,40 kg (maliny leśne) na 1 kg owoców. Mieszaninę pozostawia się na kilka godzin, a gdy owoce puszczą sok, mieszaniną napełnia się słoje weki lub twisty, następnie pasteryzuje w temperaturze 90°C:- półlitrowe naczynia 20 min, - większe — 25 min, po czym schładza.
· agrest 1 kg
· ocet 1 szkl
· cukier 40 dag
· goździki 3 szt
· liść laurowy 1 szt
· pieprz 2 ziarenka
· woda 2 szkl
· kawałek cynamonu
Dojrzały agrest oczyszczamy z szypułek, przepłukujemy na sicie, osączamy i wsypujemy do słoików.Pozostałe składniki zagotowujemy, studzimy, przecedzamy i wlewamy zalewę do agrestu.Słoiki szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy 25 minut, przechowujemy w chłodnym miejscu.Podajemy do zimnych mięs pieczonych, pasztetów i wędlin.
· owoce agrestu
· woda niewiele
Duże, gładkie owoce agrestu, niezupełnie lub całkowicie dojrzałego, umyć, opłukać, usunąć szypułki i resztki kwiatu.Owoce podgrzewać dolewając nieco wody, napełniać gorącymi ogrzane słoje potrząsając nimi, aby owoce ściśle się ułożyły. Pasteryzować w temperaturze 95°C półlitrowe butelki i słoje — 20 min., a większe 25 min.
· woda przegotowana 3 szkl.
· cukier 1 i 1/2 szkl.
· kabaczek
· morele lub mirabelki
· słoik 3 sztuk
Kabaczek obrać ze skórki, pokroić w kawałki (1 cm), ułożyć do połowy słoika.Drugą połowę wypełnić morelami lub mirabelkami.Zalać syropem (cukier rozpuścić w wodzie).Zamknąć słoiki i pasteryzować ok. 15 minut.
· antonówki 2 kg
· sok z cytryny
· cukier 80 dag
· woda kilka łyżek
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do wody zakwaszone sokiem z cytryny. Odcedzić, pokroić na małe kawałki, zalać kilkoma łyżkami wody, dodać cukier i smażyć bez przykrycia, mieszając, aż jabłka odparują i zgęstnieją. Wtedy przełożyć je do słoików. Zamknąć.
· aronia 1 kg
· gruszki 1 kg
· jabłka 1 kg
· cukier 1/2 kg
· woda 1 szklanka
Owoce aronii zalać wrzącą wodą i gotować przez 15 min. Obrane i rozdrobnione jabłka dodać do aronii i razem gotować przez 30 min. Do gotującej się masy dodać cukier i gruszki. Zagotować i odstawić do następnego dnia. Po czym trzymać na małym ogniu, aż całość zgęstnieje, a gruszki będą miękkie. Gorącą masę przekładać do słoików i od razu pasteryzować przez 15 min.
· truskawki 50 dag
· banany 60 dag
· cukier żelujący 50 dag
· imbir 1 łyżeczka
· cynamon 1,5 łyżeczki
· sok z pomarańczy 1,5 szkl
Truskawki i banany rozdrabniamy, dolewamy sok, cukier i przyprawy - dusimy 5 minut. Pod koniec dodajemy cukier żelujący i dusimy wg czasu podanego na opakowaniu cukru. Dżem nakładamy do słoików, odwracamy do góry dnem.
· nektar bananowy 3/4 litr
· cukier żelujący 1 kg
· cukier waniliowy 2 op
· imbir kandyzowany 20 dag
Do dużego rondla wlać nektar bananowy, wsypać cukier waniliowy, cukier żelujący i drobno posiekany kandyzowany imbir, dokładnie wymieszać.Ogrzewać na bardzo małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty.Gorącą masę przełożyć do przygotowanych słoików, od razu szczelnie zamknąć.
· borówki 1 litr
· cukier 20 dag
· jabłko 2-3 sztuk
Borówki przebrać, wypłukać i sparzyć.Włożyć do garnka, zasypać cukrem i smażyć.Następnie dodać pokrojone jabłka, jeszcze chwilę smażyć, po czym zlać do słoików i gotować około 10 min i gorące zakręcić.
· brzoskwinie 1,5 kg
· cukier 80 dkg
· cytryna 1 sztuka
· woda 1 litr
Brzoskwinie przekroić na połowę, wyjąć pestki. Ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z cukrem, dobrze wymieszać, dodać sok z cytryny. Po wystygnięciu zalać brzoskwinie w słoikach(wody powinno być tak 1/2 słoika, podczas pasteryzacji owoce puszczą sok). Słoiki zakręcić i pasteryzować ponad 30 minut.
· czereśnie 1.5 kg
· cukier 1 kg
· sok porzeczkowy 1.5 szkl
Czereśnie wypłukać i wydrylować, szklankę cukru rozpuścić w soku wlać do garnka włożyć czereśnie i wsypać pozostały cukier gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotowy dżem wkładać do słoików i dokładnie zakręcać.
· owoce dzikiej róży 50 dag
· jeżyny 1 kg
· likier jeżynowy 3 łyżki
Owoce róży przebrać, oczyścić z szypułek i nasion, opłukać.Przełożyć do rondla, zalać szklanką wody, dusić na małym ogniu, aż owoce zmiękną, ostudzić, zmiksować.Do przecieru z dzikiej róży wsypać na małym ogniu ok. pół godziny.Zdjąć z ognia. wlać alkohol, wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć.
· cukier
Agrest obieramy i płuczemy na sicie i dokładnie odsączamy. Wrzucamy do szerokiego płaskiego rondla, dodajemy łyżkę cukru, stawiamy na niewielkim ogniu, naczynie przykrywamy. Dżem podgrzewamy, koniecznie pod przykryciem, przez 20 min. Gorący przekładamy do wygrzanych słoików, zamykamy i pasteryzujemy w temp. 85 stopni przez 15 min.
· brzoskwinie 600 g
· melon (bez skóry i pestek) 400 g
· cukier żelujący
Z brzoskwiń ściągnąć skórkę, usunąć pestki, owoce pokroić. Melon obrać, przeciąć, usunąć miękki środek razem z pestkami, odważyć 400 g miąższu i pokroić w kawałki. Dodać cukier żelujący i mieszając, doprowadzić do zagotowania. Gotować 2 min na dużym ogniu, nie przerywając mieszania. Przełożyć do słoików i od razu uszczelniać.
· czereśnie 1 kg
· cytryna 2 szt
· cukier 50 dag
Czereśnie drylujemy, cytryny kroimy na plasterki. W wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy cytrynę i gotujemy 20 min. Dorzucamy czereśnie, gotujemy ok 15 minut. nakładamy do słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem.
· jarzębina 1 kg
· jabłka 0,5 kg
· gruszki 0,5 kg
Jarzębinę sparzyć, by straciła goryczkę. Ugotować syrop z wody i cukru, wsypać jarzębinę, chwilę gotować. Dodać ćwiartki obranych owoców. Smażyć n...
doniaak