Sernik brzoskwiniowo-kokosowy.doc

(84 KB) Pobierz
Sernik brzoskwiniowo-kokosowy

Sernik brzoskwiniowo-kokosowy

Składniki

·         1 kg sera mielonego

·         7 jaj

·         20 dag cukru

·         1 budyń waniliowy

·         1 cukier waniliowy

·         3/4 kostki margaryny

·         6-7 dag rodzynek

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku. Dodać z mielony ser, budyń, proszek do pieczenia i rodzynki. Ubić pianę i lekko zamieszać. Wyłożyć na blaszkę (24x42) z papierem i piec 30 minut, następnie wyłożyć pianę kokosową.

 

Piana kokosowa

·         4 białka

·         15 dag cukru

·         15 dag kokosu

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać kokos z mąką i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć pianę na podpieczony sernik i piec jeszcze około 15-20 minut. Zimny sernik wyłożyć z blaszki.

Ciasto orzechowe

·         4 jajka

·         10 dag cukru

·         15 dag orzechów mielonych

·         1 łyżka mąki

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem i orzechy. Upiec na blaszce z papierem około 20 minut. Po upieczeniu wyłożyć, papier zdjąć.

Krem

·         3 szklanki mleka

·         1 budyń śmietankowy

·         1 kostka palmy lub masła

·         4 żółtka (z piany kokosowej)

·         4 łyżki cukru

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1 puszka brzoskwiń

Wykonanie

Z mleka, budyniu, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i lekko zamieszać.

 

Łączenie ciasta

Sernik z kokosem - 3/4 kremu - ciasto orzechowe - reszta kremu - wierzch ozdobić tartą czekoladą lub posypać kakao prze sitko.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin